Svaki naš vojnik mora da ima najmanje dva kompleta uniformi, što se nije dešavalo još od vremena JNA!!!

  • Izvor: novosti.rs

02/02/2018

NAŠ vojnik dugo vremena nije bio opremljen kao sada kada uniforme za Vojsku Srbije šije „Jumko“, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na otvaranju novog pogona vranjske kompanije u Bujanovcu.

style=“text-align: center;“>foto wikipedia

U novom „Jumkovom“ pogonu biće upošljena 64 radnika sa teritorije opštine Bujanovac, a struktura radnika odražava višenacionalnu strukturu ove opštine sa juga Srbije.

– Svaki naš vojnik mora da ima najmanje dva kompleta uniformi, što se nije dešavalo još od vremena JNA. Naš vojnik dugo nije mogao da se pohvali da je tako dobro opremljen kao sada. Taj posao je dobio „Jumko“ i izuzetno ga dobro radi – rekao je ministar Vulin, dodajući da je tokom ovog meseca vojnicima podeljeno 8.000 kompleta uniformi.

On je dodao da je isplanirana izrada i uniformi za pripadnike specijalnih jedinica, vojne policije i izviđača, i to prilagođenih potrebama svih svetskih armija, za šta je „Jumko“ u stanju da sprovede na najbolji način.

– Ministarstvo odbrane će uskoro raspisati veliki međunarodni konkurs za idejno rešenje nove radne uniforme. Vreme je da nakon decenija i decenija izađemo sa novim idejama, tako da naša uniforma odražava našu tradiciju, ali i vreme u kome će se nositi. Vojska jača, a svako ulaganje u Vojsku Srbije je i ulaganje u lokalnu zajednicu i u privredu – istakao je Vulin.

On je ocenio da je „Jumko“ ponovo motor razvoja juga Srbije, tamo gde je najteže i tamo gde treba najviše radnih mesta, za šta najviše zasluga pripada predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, ali i rukovodstvu i radnicima vranjske kompanije.

– Za Vojsku Srbije je važno da je rešeno strategijsko pitanje pouzdanog snabdevanja uniformama – rekao je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković. – Ovo je dokaz da domaće firme mogu da odgovore strogim zahtevima i kriterijumima koje treba ispuniti da bismo vojničku uniformu nazvali kvalitetnom. Do sada smo iz „Jumka“ dobili oko 55.000 kompleta uniformi, a naše potrebe su za još otprilike toliko, a mi želimo da idemo i dalje.

DRUGA SMENA

NAKON 18 godina, ovo je prvi pogon koji u Bujanovcu otvara vranjska kompanija. Menadžment očekuje i uvođenje druge radne smene, a već se razmišlja i o proširenju kapaciteta.

EKONOMIJA