Šta zapravo znači ukidanje rominga-Ministarka objasnila da li je to samo popust ili se UKIDA ROMING?

  • Izvor: republika.rs

21/05/2021

Sporazum o ukidanju naknada za roming između zemalja Zapadnog Balkana potpisan je još pre 2 godine.


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da će memorandum o ukidanju rominga s Grčkom biti implementiran od 1. jula i podsetila da će se tada ukinuti i roming između država Zapadnog Balkana.

Ona za RTS objasnila i šta zapravo znači ukidanje rominga.

– Roming je vrsta interkonekcije koja postoji između država i on ne može nikada da se ukine, jer postoje granice, ali cena se svodi na cenu saobraćaja na domaćim tržištima – istakla je Matić.


Prema podacima dostupnim na sajtovima najvećih telekomunikacionih kompanija u Srbiji, cene rominga kod nas se kreću ovako: 

Minut odlaznog poziva je između 7.05 i 7.2 dinara po minutu; Minut dolaznog poziva je između 3.53 i 3.6 dinara po minutu; Cena jednog megabajta se kreće oko 2.1 dinara; SMS poruka se naplaćuje od 2.62 do 2.88 dinara, prenosi portal republika.rs

Sporazum o ukidanju naknada za roming između zemalja Zapadnog Balkana potpisan je još pre 2 godine, tačnije 4. aprila 2019. godine na drugom Digitalnom samitu Svetske banke održanom u Beogradu, i od jula te godine počelo je fazno ukidanje naknadi za roming, koje danas iznose između 83 i 96 odsto manje nego tada.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Maljinda Bregu je početkom meseca za Radio Slobodna Evropa istakla da će pored građana i kompanije drastično smanjiti svoje troškove.

DRUŠTVO