Srpski akademik, Dragoslav Mihailović, dobio za životno delo “Veliku Andrićevu nagradu” !!!

  • Autor: Iva Jevtić

31/01/2020

U ponedeljak, na Savindan, srpski akademik i poznati književnik, Dragoslav Mihailović po drugi put i za sva vremena zaštićen je od strane jedinog srpskog nobelovca, Ive Andrića dobijanjem „Velike Andrićeve nagrade“ koju dodeljuje Andrićev institut u Andrićgradu.


Foto: S. Milojković

Prvi put kada je naš poznati akademik ušao pod zaštitu Andrića bilo je na dodeli nagrade „Bora Stanković“, posle incidenta sa romanom „Kad su cvetale tikve“ i nalaženja na ideološkom nišanu. Naš nobelovac je tada ustao i pred svima se srdačno pozdravio sa Mihailovićem – tim postupkom dajući do znanja da između „lovaca na glavu“ pisca i vlasti, postoji neprobojni štit.

Ispred Andrićevog instituta, proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica naglasio je da će Dragoslavu Mihailoviću biti uručena „Nagrada Ive Andrića“ za životno delo, odnosno za sveukupno stvaralaštvo i to na svečanoj ceremoniji na kojoj će, pored publike i novinara, prisustvovati i neki od prethodnih laureata. Članovi ovogodišnjeg žirija, osim Kusturice, bili su i akademik Jovan Delić, pisac Muharem Bazdulj i kritičar Želidrag Nikčević.


Mihailovića su prihvatili i podržali najznačajniji srpski pisci i kritičari. On je postao rodonačelnik „proze novog stila“, književnoistorijski orijentir koji se usmerio na tuđi govor, na živu reč koja stvara iluziju neposrednog usmenog kazivanja. Glasovi njegovih junaka su snažno obojeni dijalektima, slengom, uličnim žargonima…

 „Velika nagrada Ivo Andrić“ već petu godinu zaredom predstavlja jedno od najznačajnijih književnih priznanja, a njeni dosadašnji laureati su: Matija Bećković, Vladimir Kecmanović, Dušan Kovačević, Zahar Prilepin, Ju Hua, Bora Đorđević, Goran Petrović i Rajko Petrov Nogo.

DRUŠTVO VESTI GRADA ĆUPRIJA