SAMO tri dana rok je poslodavcima u Srbiji za prijavu radnika koga je inspekcija uhvatila u radu na crno!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

04/01/2018

SAMO tri dana rok je poslodavcima u Srbiji za prijavu radnika koga je inspekcija uhvatila u radu na crno. Ovo je jedna od izmena Zakona o radu kojom bi, smatraju nadležni, konačno trebalo zavesti red na crnom tržištu radne snage, a koja je nedavno stupila na snagu. Do sada su zaposleni zaključivali ugovor s poslodavcem, ali bez upisanog datuma kada su počeli da rade, što više neće moći.

trong>Statistika pokazuje da u Srbiji svaki četvrti zaposleni radi na crno, a čak 22 odsto njih koji nisu prijavljeni, rade i u firmama koje nisu registrovane. Istovremeno, čak 637.000 ljudi u Srbiji radi bez ugovora, a 220.000 zaposlenih nema zdravstveno osiguranje.

– Zakon nalaže da je poslodavac dužan da na osnovu ugovora o radu, ili drugog ugovora o obavljanju poslova zaključenog u skladu sa ovim zakonom, podnese jedinstvenu prijavu na obavezno socijalno osiguranje u roku od tri dana – kažu u Ministarstvu za rad.

Nadležni ističu da bi ubuduće svaki poslodavac koji planira da radnika zaposli od prvog u narednom mesecu, tri ili sedam dana pre toga morao da podnese prijavu, M-4 obrazac penzijskom fondu i time upiše zaposlenog u listu legalnih radnika.


[crellyslider alias=“dena_baner_700*140″]

– Kada dobije tu prijavu zaključuje ugovor o radu i radniku od prvog radnog dana teče staž koji može biti na određeno ili neodređeno – kažu u Ministarstvu.

Sindikalci naglašavaju da je veliki problem što zaposleni u dogovoru s poslodavcem deo plate prima na račun, a drugi deo na ruke. I do sada je postojala obaveza poslodavca da prijavljuje radnike, ali se to nije uvek primenjivalo u praksi.

U skladu sa nevedenom izmenom ZOR-a, poslodavci neće moći da podnose prijave niti sa datumom dolaska na šalter PIO, niti sa ranijim datumom, već samo sa budućim, odnosno pre stupanja na rad zaposlenog.

SANKCIJE

KAZNE za preduzeća za koja se utvrdi da nisu prijavila sve radnike, odnosno da na ovaj način izbegavaju da plate poreze i doprinose idu od 800.000 do dva miliona dinara, za rukovodioce od 100.000 do 150.000 a za preduzetnike od 300.000 do 500.000 dinara.

DRUŠTVO