Komisija za zaštitu konkurencije otkrila kartel četiri preduzeća za remont!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

04/01/2018

NjIHOV dogovor oko „minimalne“ cene remonta vagona za potrebe obrenovačke Termoelektrane „Nikola Tesla“ trebalo je da obezbedi „maksimalnu“ zaradu. To je bila svrha dogovora privrednih društava MIP-RŠV iz Ćuprije, „Inter-mehanika“ iz Skorenovca, „Tatravagonka bratstvo“ iz Subotice i „Šinvoz“ iz Zrenjanina, za remont vagona marke „arbel“, koje je otkrila Komisija za zaštitu konkurencije.

trong>Antimonopolska komisija je utvrdila da su se ove firme dogovorile o ponuđenoj ceni i zato ih kaznile sa ukupno 10,9 miliona dinara.

– Cilj „nameštene ponude“ bio je da svaki ponuđač, unapred dogovorenom ponuđenom najnižom cenom, ostvari maksimalno mogući profit iz posla – navode u Komisiji za zaštitu konkurencije. – I to bez rizika da će u procesu nadmetanja sa drugim ponuđačima ostati bez partije ili da bi zbog dobijanja posla morati da ponudi znatno nižu cenu od one koja je postignuta dogovorom.

Ovim dogovorom ponuđača u javnoj nabavci eliminisana je konkurencija među njima. A termoelektrana bi bila prinuđena da za ovu uslugu remonta vagona za ugalj plati više nego da su se međusobno nadmetali i da je među njima bilo konkurencije. Time je, smatraju u antimonopolskoj komisiji, oštećen i republički budžet.


[crellyslider alias=“dena_baner_700*140″]

U komisiji ističu da su utvrdili da restriktivni sporazum postoji na osnovu ekonomskih pokazatelja kao što su statistički podaci i analiza ponuđenih cena. Kontrola zaključenih ugovora među ovim firmama nije bila najavljena, ali je potvrdila indicije da između njih postoji – dogovor kada su cene njihovih usluga u pitanju.

U komisiji ističu da su propisali blaže kazne zbog saradnje tokom kontrole.

– U toku celog trajanja ispitnog postupka, stranke su sarađivale sa Komisijom u cilju bržeg, efikasnijeg i ekonomičnijeg okončanja postupka, što je uzeto kao olakšavajuća okolnost prilikom utvrđivanja konačnog iznosa mere zaštite konkurencije – kažu u Komisiji.

NAJVIŠE „ŠINVOZU“

PREDUZEĆU MIP-RŠV određena je kazna od 2.320.480 dinara, „Inter-mehanika“ će morati da plati 1.475.000, „Tatravagonka bratstvo“ – 2.138.900, a „Šinvoz“ – 4.975.020 dinara. Kazne će morati da podmire u roku od tri meseca, uplatom u budžet Srbije.

EKONOMIJA VESTI GRADA ĆUPRIJA