- Izvor: PR tekst
08/05/2019
U četvrtak 09.05.2019. u 19:30 h, u prostorijama EGA Zentrum, Windmühlgasse 26, 1040 Beč, biće održana promocija knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje autora Miodraga Ilića.
trong>Organizator promocije je Srpski kulturni forum iz Beča, uz pokoroviteljstvoAmbasade Srbije u Beču.
Promociju će pored predsednika SKForuma g. Dragana Miškovića otvoriti Nj.E. Ambasador Srbije u Austriji g. Nebojša Rodić.
U okviru promocije ove jedinstvene knjige sa 109 tradicionalni recepata, osim autora, publici će se predstaviti i neki od saradnika na ovom izdanju, koji će govoriti o knjizi. Prisutnima će se tokom promocije obratiti i Pavle Đukić, predstavnik Turističke organizacije Srbije, koja je podržala ovu promociju.
Na promociji će govoriti:
- Miodrag Ilić, autor knjige
- Prof dr Slađana Šobajić, redovni profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu
- Branka Babić, diplomirani etnolog i kustos-etnolog Narodnog muzeja u Zrenjaninu
- Milivoje Tomašević, novinar i pisac
Gosti večeri, saradnici na izdanju:
- Dragana Ilić, ko-urednik izdanja
- Kristina Gašpar, gastro urednik izdanja i stručni saradnik
- Danijela Paracki, dizajn knjige, magistar primenjen umetnosti i član ULUPUDS-a
- Branislav Jovanović, obrada fotografija
Nakon razgovora o knjizi, uz čašu vina, svi prisutni će moći da isprobaju neke od specijaliteta iz knjige, koje će pripremati jedan od najpoznatijih srpskih kuvara,Dejan Ilić, profesionalni kuvar i karving majstor, nosilac srebrne medalje sa Svetskog kupa u karvingu 2014. godine.. Uz domaću hranu, svi prisutni će moći da isprobaju nagrađena vina vinarije Trilogija, a vlasnik vinarije i somelijerDragan Mijailović će davati korisne savete o slaganju hrane i vina.
Ulaz je slobodan, registracija je obavezna na mail office@skforum.at
Agendu promocije možete pogledati ovde >>>
Oficijelni flajer možete pogledati ovde >>>
Ukratko o knjizi Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje
Knjiga Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje predstavlja riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života koji polako, ali nepovratno nestaje. O načinu života kada se kuvalo za porodicu, kada je bilo dovoljno vremena za dugu pripremu jela, kada je cela porodica sedela za stolom I kada se nije znalo za zamrznute ili podgrejane obroke. Listajući knjigu i čitajući recepte skoro da ćete osetiti miris ovih sveže pripremljenih i ukusnih jela, koja takođe predstavljaju važan deo nematerijalne kulturne baštine jednog naroda.
Tradicija i običaji imaju važnu ulogu u kulturnoj identifikaciji svakog naroda. Bez obzira na to da li se radi o zapisima ili usmenim predanjima, informacije o načinu života u prošlim vremenima omogućavaju da se zaštite autentičnost i identitet zajednica usko povezanih istim geografskim poreklom, da se sačuvaju tradicionalna znanja i veštine koje možda više nisu neophodne ali predstavljaju deo istorijskog nasleđa.
Svi detalji o knjizi na linku: http://tradicionalnirecepti.net/rs/
Kontakt:
Miodrag Ilić
miodrag@recepti-kuvar.rs
0648897200