Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravila je danas u radnoj poseti Ćupriji!!!

04/04/2018

[views]

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravila je danas u radnoj poseti Ćupriji. Premijerka je posetu počela sastankom sa njenim domaćinom, predsednikom Opštine Ćuprija Ninoslavom Erićem, a kako je moglo da se čuje posle skoro jednočasovnog razgovora u zgradi opštine, teme sastanka bile su projekti u vezi sa rekonstrukcijom vodosistema, izgradnjom atletske dvorane i stadiona i, naravno, u vezi sa povećanjem broja domaćih i stranih investicija, koje bi direkto uticale na smanjenje broja nezaposlenih u celom srednjem Pomoravlju.

trong>Nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave, premijerka Brnabić se u društvu predsednika Erića uputila u Visoku medicinsku školu strukovnih studija, gde je simboličkog datuma, 4. aprila, otvorila farmaceutski blok škole, multimedijalnu učionicu i kompjutersku laboratoriju i prisustvovala Svečanoj akademiji povodom Dana studenata.
Prisutnim novinarima potom su se obratili predsednica Vlade Ana Brnabić i njen domaćin, predsednik Erić, koji se na samom početku zahvalio premijerki na dolasku i ujedno podsetio da je ovo od sredine 2013. godine ukupno šesta poseta najviših državnih zvaničnika Ćupriji.

-Mi smo danas pričali kako se Ćuprija promenila u prethodnom periodu, šta smo uradili i šta ćemo da radimo. Dogovorili smo da ćemo da nastavimo da radimo na velikim projektima, a veliki projekti su i atletski kompleks, i izgradnja mosta na Moravi, i osnivanje Centra za mlade u Ćupriji – rekao je Ninoslav Erić, a onda odgovorio i na novinarsko pitanje koje se odnosilo na moguć nedostatak radne snage koju traže potencijalni investitori.
-Na deset kilometara od Ćuprije imamo skoro 30 hiljada nezaposlenih. To je velika brojka i prioritet Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića prilikom dovođenja investitora biće ovaj deo Pomoravlja. Zato u Dobričevu i pravimo centralnu industrijsku zonu od 400 hektara za celo Pomoravlje, gde će Jagodinci, Ćupričani i Paraćinci naći posao – odgovorio je Erić.

Ovom pitanju odazvala se i Ana Brnabić, predsednica Vlade, rekavši kako to jeste problem, ali samo u nekim lokalnim samoupravama.

-U Ćupriji još uvek postoji jako veliki potencijal da dolaze investitori i da se dalje razvijaju mala i srednja preduzeća, a mi ćemo sa celim timom – ali i sa predsednikom Republike, koji ulaže puno energije da poziva inestitore uvek kada putuje u inostranstvo – da vidimo da što više investitora dođe u Ćupriju, da bi, na kraju krajeva, „pokrili“ i Ćupriju, i Paraćin, i Jagodinu. Dakle, postoje neke lokalne samouprave gde nema više nezaposlenosti i gde ćemo morati paralelno sa dualnim obrazovanjem da otvaramo i obrazovne centre. Mi u ovom trenutku razmišljamo sa nekoliko investitora i PKS u kojim gradovima ćemo da otvorimo obrazovne centre da bi brže radili prekvalifikacije ili da bi inženjerima dali usko stručnu obuku, upravo za investitore koji će tek otvarati svoje pogone, a videćete da će se to ostvarivati u narednih nekoliko meseci u gradovima širom Srbije – zaključila je premijerka.

Predsednica Vlade naročito je pohvalila Školu za muzičke talente i samu Opštinu što, kako je rekla, „brine o Školi za talente koja Srbiju proslavlja širom sveta“. Zbog toga je i preporučila da zvanična Ćuprija igra na kartu kulture i mladih talenata, jer je to „ono što ovaj grad stavlja na mapu Evrope“.
Inače, premijerka je sa svojom delegacijom završila posetu Ćupriji obilaskom preduzeća „Standard Furničr Serbia“ („Standard Furniture Serbia”), koje je široj javnosti poznato kao jedini dobavljač korporacije IKEA iz Srbije.

DRUŠTVO