Predsednica Hrvatske pozvala je predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da sredinom februara dođe u Zagreb!!!

  • Izvor: novosti.rs

31/01/2018

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da sredinom februara dođe u Zagreb.

style=“text-align: center;“>foto printscreen youtube

U kancelariji hrvatske predsednice nije rečeno da li je poziv prihvaćen, a u posebnom obraćanju javnosti Grabar-Kitarović je izrazila nadu da bi ta poseta trebalo da otvori novu stranicu u odnosima Hrvatske i Srbije.

”Uverena sam da Hrvati i Srbi, dva stara evropska naroda, sa više od hiljadu godina istorije na razne načine prepletenih sudbina, mogu i žele naći put koji će nas napokon voditi u bolju budućnost. Pokažimo kako nam je jedan vek bio dovoljan za shvatiti pouke i u sebi naći snagu i okrenuti stranicu novih i boljih odnosa. To želim i uverena sam da moj hrvatski narod i svi hrvatski državljani to žele”, rekla je hrvatska predsednica.

Za prioritete Grabar-Kitarović je navela da se reši sudbina nestalih, jer to ”nije samo ispit humanosti nego i temelj pravog mira”. 

U Zagrebu će se razgovarati i o položaju Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, te o nastavku ekonomske saradnje.

”Držim da je sazrelo vreme za posetu na predsedničkom nivou. U dobroj veri kako obostrano postoji želja za prevazilaženje događaja koji nas drže taocima prošlosti te obezbediti napredak našim narodima i državama, pozvala sam predsednika Aleksandra Vučića u službenu posetu Republici Hrvatskoj sredinom februara. Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima”, rekla je Kitarović.

Naglasila je da ako se rasvetli sudbina i jednog nestalog smatraće da je susret bio uspešan. Za hrvatsku predsednicu hrvatsko-srpska saradnja bitna je i za sudbinu celog regiona.

U kabinetu hrvatske predsednice, kao ni na Andrićevom vencu, danas nije bilo odgovora da li je ovaj poziv i prihvaćen, a kako se planira u Zagrebu, poseta bi trebalo da bude 12. i 13. februara.

Poseta Vučića Zagrebu bila je planirana za kraj prošle godine, ali je odložena pošto su se dvoje zvaničnika početkom oktobra saglasili da bi bilo bolje da bude realizovana u drugačijoj atmosferi. Međutim, i ovaj poziv dolazi u vreme podignutih tenzija zbog hrvatskog suprotstavljanja izložbi o Jasenovcu u zgradi UN.

DRUŠTVO