Porodici Čolić iz Ljubesela kod Topole potrebna je pomoć !!!

  • Autor i foto: Dragana Marinković

04/09/2020

Kažu „svakome je svoja muka najveća“ ali za sedandesetogodinju Ljilju Čolić,  iz Ljubesela kod Topole muka je prevelika. Ljilja je majka dve odrasle osobe Jelene(45) i Aleksandra(47) koji boluju od teških bolesti.

trong>Sve je počelo 2000.godine kada je Aleksandar počeo nestabilno da hoda. Dve godine je išao na razne analize i lekari su sumnjali na multipla sklerozu.

Zatim je usledila konačna dijagnoza morbus neuroni motori (bolest motornog neurona). Posle sedam godina kod Jelene se pojavljuju isti simptomi i potvrdjena je ista bolest.

Aleksandar je potpuno nepokretan a Jelena još uvek može da sedi. Osim toga oboje imaju poteškoće sa govorom i skoro potpuni gubitak vida. Teško gutaju i često se zagrcnu.

Dijagnoza
dijagnoza 1

Jelena je samohrana majka Nikole, sina od sedamnaest godina koji je odličan učenik sa svim peticama, ide na takmičenja iz skoro svih predmeta i po završetku osnovne škole je bio djak generacije.

Jelena sa otežanim govorom i kroz suze izgovara „Pomozite mi…Željna sam svoga sina, ne mogu da ga vidim“.  Ljilja i Nikola, kada ne ide u školu i kada ne uči, jedini brinu o Jeleni i Aleksandru. Aleksandar se trenutno nalazi u jednom od gerantoloških centara u Kragujevcu.

Ova porodica živi skromno od Ljiljine male penzije i tudje nege koja za njih dvoje iznosi po 14 000 dinara. 

Ponekad im neko kupi i pošalje Koenzim Q10 koji je neophodan kod ove bolesti. Imali su jedna kolica koja više nisu u upotrebnom stanju. Ljilja uz plač izgovara“Šta će biti kada ja ne budem mogla da brinem o njima?“

Spoljni izgled kuće je u solidnom stanju, ali nameštaj je stariji jer novac koji primaju ne može da pokrije sve rashode .

Raspoloživa novčana sredstva koji primaju su im neophodana za osnovne potrebe, i račune, ali kao što je Ljilja naglasila najviše su i potrebna kolica i naravno lek Koenzim Q10 od 100mg.

Kada bi imali nova kolica, ovoj vremenšnoj starici koja brine o svoj deci  ta kolica bi  bar malo skratila  muku koja je ionako preteška.

POKAŽIMO KAO I DO SADA MNOGO PUTA, DA OVA TEŠKA PRIČA DOBIJE SREĆAN KRAJ, A ZA POČETAK, DA LJILJA DOBIJE KOLICA I LEKOVE, JER SE DO SADA POKAZALO DA  NAŠE MALO NEKOM ZNAČI MNOGO..

NEKA TAKO BUDE I OVOG PUTA..

SVAKO KO JE U MOGUĆNOSTI DA POMOGNE LJILJI, MOŽE POMOCI UPLATOM NA 

160-5300100242763-92

ALEKSANDAR ČOLIĆ 

BANCA INTESA  

ILI DONACIJOM KOLICA I LEKA  (Koenzim Q10 od 100mg) KOJI JE NEOPHODAN.

DRUŠTVO VESTI GRADA TOPOLA