Počeo je jedanaesti Kustendorf!!!

17/01/2018

Mokra Gora – Sinoć je u prisustvu brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva u Drvengradu počeo jedanaesti po redu Kustendorf , festival filma i muzike posvećen, pre svega, mladim stvaraocima čiji je osnivač i direktor Emir Kusturica.

style=“text-align: center;“>foto fb stranica Kustendorf

Manifestacija je započeta prikazivanjem izgubljenog nemog filma iz 1918. „Zakovana filmom“ Nikandra Turkina sa scenaristom i glumcem Vladimirom Majakovskim i Ljiljom Brik u trajanju od minut i po. Nakon  toga je održana cirkusko-pozorišna tačka uz muziku „No smoking orkestra“ i projekcija čuvenog nemog filma „Međučin“ Renea Klera uz uživo izvođenje muzike Gerija Lukasa, jednog od gostiju festivala.Slavni srpski i jugoslovenski reditelj, Emir Kusturica je prilikom otvaranja naglasio da je Kustendorf jedino mesto gde ministri čekaju studente da uđu u salu. Potom je Paolu Sorentinu, za koga je osnivač ove smotre, Kusturica rekao da je, po njegovoj oceni, najveći reditelj na svetu uručena nagrada „Drvo života “ za najbolji budući film. Prema njegovim rečima, on je najbolji jer je razvio svoju poetiku i jezik iz dva najznačajnija pravca evropskog filma. Kusturica je istakao da je to nastavak italijanskog neorealizma, a optički i vizuelno je, kako je dodao, i francuski poetski realizam. Takođe, predstavljen je i kratki film sastavljen od delova Sorentinovih dosadašnjih ostvarenja. Italijanski reditelj nije krio zadovoljstvo što je posle pet godina ponovo na Kustendorfu, podsećajući da je nedugo nakon njegovog pređašnjeg dolaska koji je bio pre pet godina dobio Oskara za film „Velika lepota“. Sorentino će danas održati radionicu na temu odnosa filmova i serija.Na otvaranju ovog prestižnog festivala prisustvovali su i Ruben Estlund, autor brojnih filmova i dvostruki dobitnik Zlatne palme za ostvarenja Viša sila (2014), kao i Krug (2017) koji je i gost manifestacije, ministar kulture u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević, direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić kao i brojne zvanice iz Srbije i celog sveta. Manifestacija traje do 21. januara.


Inače, za potrebe filma „Život je čudo“ izgrađen je Drvengrad, koji po ideji Kusturice, treba da predstavlja način života borbe protiv globalizma i kapitalizma. Pod imenom Kusterndorf na predlog književnika Petera Hankea, grad postaje poznat u svetu, kao središte umetnosti, planiranim filmskim festivalom, proizvodnjom voćnih sokova i drugih bio proizvoda. Kusturica je dobitnik evropske nagrade za arhitekturu Filip Rotije 2005. godine zbog Drvengrada, koju tradicionalno svake treće godine dodeljuje „Fondacija za arhitekturu” iz Brisela, jedno je od najcenjenijih belgijskih i evropskih odličja u oblasti arhitektonske kulture. U obrazloženju žirija ističe se da Kusturičin projekat koristi izvornu arhitekturu svog podneblja kao faktor pacifikacije, izvor zadovoljstva i podstrek za razvoj ekonomsko-turističkih potencijala čitavog regiona. U jednom intervju za NIN na pitanje o svojoj pripadnosti i Drvengradu reditelj kaže: …Pošto ja ne vjerujem u demokratiju, onda u šali volim da kažem u sebi – ako već imam svoj grad, onda mogu da biram građane… Nigdje se ja više ne osjećam kod kuće. Ne znam na koliko mjesta ja već i živim…Dana 14. januara 2008. reditelj je u Drvengradu osnovao je Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf. Od tada do danas festival je održan deset puta, a osim redovnih učesnika kao specijalni gosti su se, između ostalih, pojavili Nikita Mihalkov, Džim Džarmuš, Džoni Dep, Odri Totu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo i mnogi drugi.

DRUŠTVO