Patrijarh SPC Irinej sreo se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom!!!

 

  • Izvor:novosti.rs

05/12/2017

Patrijarh SPC Irinej sreo se večeras sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Poglavar SPC je bio u delegaciji pravoslavnih crkava koje učestvuju u praznovanju velikog jubileja Ruske pravoslavne crkve, stote godišnjice obnove njene patrijaršije.

liko Rusi cene našeg patrijarha dokaz je da je po protokolu Kremlja patrijarh Irinej sedeo u neposrednoj blizini Putina odmah do ruskog patrijarha Kirila.

Za vreme boravka u Moskvi patrijarh Irinej je više puta isticao zahvalnost naše crkve i srpskog naroda za pomoć bratske Rusije. Irinej je izrazio nadu da će bratska Rusija uz Božju pomoć doprineti da Srbi sačuvaju svoju svetu zemlju Kosovo i Metohiju.

Pozdravljajući poglavare pravoslavnih crkava koje prisustvuju svečanosti u Moskvi predsednik Rusije se zahvalio gostima što su doputovali da zajedno obeleže veliki događajza RPC.

– Vaš dolazak u Rusiju je dokaz jedinstva pravoslavnog sveta… Savremeni svet postaje sve otvoreniji i međusobnopovezan.Ali vidimo i velike probleme savremenog sveta. Vidimo i duhovnu krizu, koja često devalvira tradicionalne i moralne vrednosti, sve što leži u osnovi ljudske civilizacije, kazao je Putin. On je dodao da se u drugoj deceniji 21 veka ponovo sudaramo sa progonima na verskoj osnovi , a to se odnosi i na hrišćane. Posebno je oštar problem na Bliskom istoku, u tom regionu koji je kolevka hrišćanstva gde su izvori pravoslavne vere.

Putin je upozorio da posebnu situaciju zaslužuje situacija u Siriji. Teroristi su tamo ubili i proterali desetine hiljada ljudi. Mnoge hrišćanske crkve i manastiri su pokradeni i razrušeni…Već nekoliko godina ruska država zajedno sa Ruskom pravoslavnom crkvom i drugim religioznim organizacijama pruža humanitarnu pomoć postradalima.Važno je da se što pre normalizuje mirni život i obnove hramovi.Važnu ulogu može da odigra povratak hrišćana pa radna grupa Ruske pravoslavne Crkve i Rimske katoličke crkve treba da sastave katalog razrušenih sirijskih hramova sa ciljem da se obnove. Putin je obećao pomoć i drugim konfesijama.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO