Otvorena izložba „Kada zakon zaćuti“ u KCNS

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor: KC NS / MEDIA PS

U okviru manifestacije „Ledena tišina“, kojom se svake godine obeležava sećanje na Pogrom i žrtve Novosadske racije, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada otvorena je izložba „Kada zakon zaćuti“.

Foto: KC NS

Reč je o dokumentarnoj izložbi kojom su novosadskoj publici predstavljena zaboravljena svedočanstva o stradanju advokata tokom januarskog Pogroma 1942. godine. Na otvaranju izložbe govorili su gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, pomoćnik direktora KCNS Sunčica Marković, direktor Istorijskog arhiva Grada Petar Đurđev i direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović.

U ime KCNS dobrodošlicu je uputila pomoćnica direktora Sunčica Marković, naglasivši da Kulturni centar već jedanaestu godinu zaredom organizuje manifestaciju „Ledena tišina“ kojom se odaje pošta nevino postradalim žrtvama tokom Pogroma 1942. godine, pokušavajući da sačuva od zaborava deo istorije grada Novog Sada.

Izložbu o stradalim advokatima Kulturni centar Novog Sada realizovao je u saradnji s Istorijskim arhovom Novog Sada i s Arhivom Vojvodine. U proteklih jedanaest godina Kulturni centar Novog Sada postao je mesto susreta pojedinaca, ustanova i organizacija koje se bave kulturom sećanja, ne samo u Srbiji nego i u regionu – istakla je Marković.

Izuzetno obimna dokumentarna građa čuva se u gradskim arhivima. Pomenuti fondovi čuvaju uspomene na stotinu i trideset dva advokata i pedeset dva pripravnika stradala tokom Racije 1942. na prostoru Bačke.

  • Sva sačuvana dokumentacija o stradalim lekarima, advokatima, sveštenicima govori u prilog tome da je tadašnja fašistička vlast na sistematski način želela da uništi srpsku i jevrejsku inteligenciju. Sve to dokazuje da ljudsko zlo i ljudska mržnja imaju jednu vrstu sistematičnosti. Ovakvi događaji treba da pomognu da se sačuva uspomena na stradale kako bismo se na pravi način poklonili njihovim senima i odali poštu – rekao je direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović.

Čast i zadovoljstvo da govori na otvaranju ovakve izložbe i da učestvuje u njenoj realizaciji izrazio je i direktor Istorijskog arhiva Grada Petar Đurđev.

  • Izložba prikazuje mali segment stradanja Novosađana i stanovnika južne Bačke tokom Pogroma 1942. Lista od trideset i dva ovde prikazana imena najbolje pokazuje zločinačku i genocidnu nameru Hortijevog okupatorskog režima da eliminiše inteligenciju, odnosno ljude koji su puno dali ne samo na polju pravne struke, već i na polju unapređenja društvenog života. Ovo je naš mali doprinos kako na polju proučavanja istorijske nauke, tako i na polju ustanovljavanja budućeg memorijalnog centra žrtava Pogroma na prostoru Bačke od 1942. do 1944. godine – rekao je Đurđev.

Gradonačelnik Grada Novog Sada Milan Đurić naglasio je da je današnja izložba dokaz da Novi Sad kao grad baštini, neguje i gradi kulturu sećanja.

  • To možemo s ponosom konstatovati na osnovu svih aktivnosti koje sprovodimo u znak sećanja na nevino postradale u januarskom Pogromu 1942. godine. Cilj nam je da se otrgne od zaborava svako mesto u našem gradu gde se ovaj strašan zločin dogodio. Jedan deo slagalice tog mozaika čuvanja sećanja i upozoravanja na potencijalnu opasnost i u budućnosti jeste svakako i trud ljudi okupljenih oko ove izložbe. Zato gradimo kulturu sećanja, a time i svest i misao da se ovakav Pogrom nikada više i nigde ne ponovi. Upravo ovom izložbom poručujemo da dok u nama ima snage nećemo okretati glavu i nećemo ćutati. Naprotiv, sećaćemo se i ukazivati na ova krivična dela koja, pravničkim rečnikom iskazano, ne zastarevaju i imaju najtežu pravnu kvalifikaciju kao dela protiv čovečnosti – naglasio je Đurić i, zahvalivši se autorima, proglasio izložbu otvorenom.
yt

PRIJATELJ  TEKSTA

DRUŠTVO SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA NOVI SAD