Od danas važe nove mere Vlade u borbi sa epidemijom !!!

  • Izvor: cuprija.rs

24/11/2020

Tako je Uredbom o imeni i dopuni uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 predviđeno da od danas do četvrtka, 3. decembra, na snazi bude skraćeno radno vreme restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, ali i pozorištima, bioskopima i drugim ustanovama kulture, te priređivačima posebnih i klasičnih igara na sreću. Svi oni moći će da rade do 18 sati.

Nove mere predviđaju i da prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekti i dalje mogu da rade do 21 sat, naravno, ako se ne nalaze u tržnim centrima.

Apoteke, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane, i dalje mogu da rade bez ograničenja.

Sve radnje koje nisu nabrojane, a ne nalaze se u tržnim centrima, poput butika, frizerskih salona i zanatskih radnji, moći će da rade do 21 sat, kao i prema prethodnoj uredbi.

Do 21 sat moći će da rade i pošte i banke, sem onih smeštenih u tržnim centrima.

Osim mere koja se odnosi na radno vreme, Vlada je uredbom koja je danas stupila na snagu propisala i „obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti“.


„Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi)“, ističe se kao treća mera.

Vlada Srbije je, kao meru, takođe propisala da se omogući rad od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, a od danas će početi i stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Šesta mera odnosi se na sprovođenje stroge kontrole kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

DRUŠTVO