NOVI pravilnik estradi-Ministarstvo uvodi red među muzičarima!!

 

NOVI pravilnik estradi-

03/08/2017

MINISTARSTVO kulture uskoro će završiti novi pravilnik koji definiše na koji način će neko moći da postane član Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije, najavljeno je povodom potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora o radnom angažovanju muzičara u ugostiteljstvu.

Prema rečima Dragiše Golubovića, predsednika Sindikata estradnih umetnika, pored utvrđenog najnižeg iznosa honorara izvođača za mesečni angažman, od 22.620 dinara, kolektivnim ugovorom definisano je i pitanje bezbednosti izvođača i opreme.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije ocenio je da je ovaj kolektivni ugovor koji ima prošireno dejstvo „istorijski potez“.

– Profesija estradnih umetnika je godinama radila u mraku – rekao je Atanacković. – Sada će im ovaj ugovor omogućiti da budu prihvaćeni kao i svi drugi radnici u Srbiji. Ovaj model ugovora sa proširenim dejstvom trebalo bi da postane praksa i u drugim sektorima, poput građevinarstva, metalske industrije i poljoprivrede.

Za Dušana Vukovića, potpredsednika Samostalnog sindikata Srbije, bez obzira na to što se dugo čekalo, zaključivanje ugovora između poslodavaca i izvođača, omogućiće da se rad na crno u ovoj oblasti smanji u narednom periodu, jer je ekonomski interes i jednih i drugih da rade legalno.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO