MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

Na današnji dan okončano bombardovanje Jugoslavije, POTPISAN KUMANOVSKI SPORAZUM!!!

NA DANAŠNJI dan, pre 22 godine, potpisan je Kumanovski sporazum koji je označio kraj NATO bombardovanja Jugoslavije. Posle 78 dana bombardovanja, predviđeno je i povlačenje Vojske Jugoslavije i policije s Kosova i Metohije i definisana kopnena i vazdušna zona bezbednosti.

Garantovan je dolazak međunarodnih snaga KFOR-a i UNMIK-a. U Kumanovu je dogovoren rok od 11 dana za povlačenje policije i vojske sa Kosmeta, ali je za njima krenulo i više od 100.000 ljudi koji su napustili svoje domove. Dan kasnije, Savet bezbednosti UN usvojio je i Rezoluciju 1244.

– Kvalifikacije vojno-tehničkog sporazuma kretale su se od toga da se on predstavi kao akt o miru do toga da se kvalifikuje kao akt o kapitulaciji i prihvatanju okupacije. Ono što je sigurno o ishodu oružanog sukoba izazvanog NATO agresijom na SRJ ne može se govoriti o kategorijama pobede i poraza – smatra jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma, general policije u penziji Obrad Stevanović.

Predstavnik Srbije na pregovorima u Rambujeu Nikola Šainović navodi da su odredbe koje sadrži Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti tadašnjoj delegaciji Jugoslavije bile donja crta.

– Zašto nam 1244 nisu dali u Rambujeu? Šta, nisu se setili za dva meseca? Zar je bio potreban rat da bi se došlo do 1244? Mi bismo teška srca, ali, sad ja mogu da kažem, verovatno morali da prihvatimo tekst koji bi ličio na Rezoluciju 1244 – navodi potpredsednik Vlade SRJ i predstavnik Srbije na pregovorima u Rambujeu Nikola Šainović.

PRATITE NAŠ PORTAL I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

PRIJATELJ  TEKSTA

PRETHODNE VESTI

ZAPRATITE NAŠ INSTAGRAM PROFILKLIK OVDE