NA BOGOJAVLJENJE SE ŠIROM SRBIJE PLIVALO ZA ČASNI KRST!!!

  • Izvor: kurir.rs

14/01/2019

[views]

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije su organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst.

style=“text-align: center;“>Foto Nikola Milosavljević

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Crkve koje poštuju julijanksi kalendar Bogojavljenje obeležavaju 19. januara.

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

14.50 – Student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Damnjan Ilić (19) prvi je doplivao do Časnog krsta na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“.  Iako najmlađi učesnik Bogojavljenskog plivanja, Ilić je bio najbrži u konkurenciji 20 plivača, među kojima je bila i jedna devojka, njegova kuma Mima Stanković (25).

14.30 – Bogojavljenje je i u Banatu obeleženo tradicionalnim plivanjem za Časni krst i to na dve lokacije, na Starom jezeru i “Strelištu” u Novom Kozarcima, selu nedaleko od Kikinde. Krst je iznela bokserka Dragana Golić (29) iz Kikinde.

12.55 – U Kraljevu svi učesnici pobednici

Bogojavljensko plivanje za krst časni, koje je održano u selu Čukojevac kod Kraljeva, u subotu nije imalo takmičarski karakter, tako da su pobednicima nazvani svi učesnici koji su plivali na Zapadnoj Moravi, njih pedeset i dvoje, a među njima bila je i jedna dama – Milica Miljković iz Kraljeva.

11.21 – Vaterpolista do krsta u Ćupriji

Na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju za časni krst u Ćupriji, pobedio je 22-godišnji vaterpolista iz Kruševca Mihailo Adžić. 

11.00 – Bez plivanja za Časni krst u Loznici

Za Časni krst danas se pliva u mnogim krajevima Srbije, ali na Drini, u blizini graničnog prelaza Trbušnica, Lozničani danas neće to učiniti zbog organizacionih poteškoća.

10.39 – Prvi do krsta u Užicu ustigao je Jovan Todorović maturant Ekonomske škole, gde je inače temperatura oko nule. Plivalo je 94 Užičanina, najmlađi ima svega 17 godina, a najstariji 59.

DRUŠTVO