LEDENA TIŠINA 2019 u Novom Sadu !!!

 • Izvor: KC Novi Sad

14/11/2018

[views]

N. Sad- 21. januar Likovni salon

12:00 – Izložba Sećanje na dr Ignjata Pavlasa

Izložba posvećena Ignjatu Pavlasu – srpskom advokatu, kulturnom i političkom radniku, koji je igrao značajnu ulogu tokom priprema za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji. Više nedelja pre kraha Austrougarske u njegovoj kancelariji okupljali su se srpski intelektualci i dogovarali se o akcijama koje predstoje. U Srpskom narodnom odboru, privremenom organu vlasti, zauzimao je mesto potpredsednika, dok je Jaša Tomić bio predsednik. Kao delegat Srpskog narodnog odbora išao je u Beograd, tražeći da srpska vojska što pre uđe u Novi Sad. Nakon što je 9. novembra srpska vojska ušla u grad, Pavlas ih je prvi dočekao, a kasnije je sa balkona stare zgrade Matice srpske na glavnom trgu držao govor. Kao poslanik predsedavao je 25. novembra 1918. Velikom narodnom skupštinom u Novom Sadu na kojoj je proglašeno otcepljenje od Ugarske i prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. Veliki narodni savet ga je 27. novembra izabrao za narodnog poverenika za unutrašnje poslove.  Ignjat Pavlas ubijen je zajedno sa suprugom Olgom 23. januara 1942. u raciji mađarskih fašista u Novom Sadu, a tela su im bačena pod led u Dunav.  

start=“22″>

 • 22. januar Tribina mladih
 • 12:00 – Otvaranje izložbe Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja

  „… Promenada kroz radove sestre Marije je čudesan doživljaj. Ona sama posećuje mesta strašnog stradalništva i pretače ih u rajsku poetiku kroz ikoničan izobraz drevnog koptsko-jermensko-gruzijskog pseudoinfantilnog stila i ilustrativno „naivnog“ pristupa… Šetajući kroz njene pejzaže ne možemo a da se ne zapitamo da li su ta mesta užasa preobražen svet iz rajske perspektive: „Topola užasa“ postaje „Topola mira“, „Humka“ postaje riznica blagodati, „Jasen“ postaje rajska bašta… Monahinja Marija prozire mnogo dublje od samog opažaja, same likovne vizuelnosti; suštinski pretvara „vodu u vino“, transponuje jedan narativ na bajkolik način u poruku rajske i božanske večnosti…“ (Aleksej D. Đermanović)

  20:00 – Predavanje Stradanje Srba u II Svetskom ratu

  Predavač: vladika Jovan Ćulibrk

   23. januar – Kej žrtava racije, Kulturni centar Novog Sada

  12:00 Plato ispred skulpture „Porodica“, Kej žrtava racije – Obeležavanje 77. godišnjice Novosadske racije

  13: 45 Pomen žrtvama novosadske Racije kod spomen-ploče na novosadskoj plaži Štrand

  18:00 Velika sala Kulturnog centra Novog Sada Projekcija filma „Spomenik“ Mike Antića i dokumentarnog filma „Deca besmrtnosti“ Pravoslavne eparhije Bačke

  24. januar- Tribina mladih

  11:00 Radionica Dogodilo se, ali ne tebi – kako je Dina zapamtila dane Novosadske racije

  Autor i voditelj radionice: Gordana Todorić

  21 – 25.01. Likovni salon/ Tribina mladih

  12:00 – Stručno vođenje kroz izložbe priređeno za novosadske srednjoškolce

  SRBIJA GRADOVI