Mihajlovićeva – Još 100 miliona od SB za infrastrukturu!!!

  • Autor: Ljubica Sokić

26/10/2017

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da je Svetska banka odobrila Srbiji novih 100 miliona evra za ulaganje u infrastrukturu od kojih će 60 miliona biti uloženo u održavanje puteva u opštinama u južnoj i istočnoj Srbiji, objavljeno je na sajtu tog ministarstva.

“U naredne tri godine, iz tog zajma ulagaćemo u održavanje 3.000 kilometara puteva u istočnoj i južnoj Srbiji, u Nišu, Vranju, Merošini, Preševu. Novac će biti u budžetu do kraja godine, a preostalih 40 miliona evra biće iskorišćeno za povećanje energetske efikasnosti“, rekla je Mihajlovićeva, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS. Ona je najavila da će u petak sa direktorom kancelarije Svetske banke u Srbiji, Stivenom Ndegvom i timom eksperata te organizacije iz Vašingtona, obići radove na Koridoru 10 i još jednom na terenu proveriti dinamiku radova. 

“Svetska banka je ukupno obezbedila oko 310 miliona evra u Koridor 10, a mi smo uprkos problemima koji su postojali u prošlosti, pokazali da je moguće završiti taj posao. Građevinska sezona još traje, radi se u dve i tri smene, kako bi se što pre završili radovi na najtežem gradilištu u Evropi, na trasi auto-puta kroz Grdeličku klisuru, kao i na preostalom delu Obilaznice Dimitrovgrad”, rekla je Mihajlovićeva, Komentarišući vest da je Svetska banka sinoć proglasila Srbiju za najbolju zemlju u jugoistočnoj Evropi po sprovedenim reformama za privlačenje stranih investicija, Mihajlovićeva je rekla da je “suština svega što Vlada radi i napretka Srbije na listama konkurentnosti nova fabrika i nova radna mesta”.“Dve ključne stvari za koje se interesuje bilo koji investitor, da li može fabrika da se priključi na auto-put i koliko brzo može da dobije sve potrebne dozvole. Mi smo prošle godine “preskočili” 150 zemalja po izdavanju građevinskih dozvola na listi Duing biznis Svetske banke i sada gotovo da nema nedelje da se ne otvori nova fabrika u Srbiji”, rekla je Mihajlovićeva i dodala da se to odrazilo i na smanjenje nezaposlenosti, koja je smanjena sa 26 odsto na oko 11 odsto. Ona je najavila da će u utorak biti objavljeno novo rangiranje zemalja na Duing biznis listi. “Danas se u Srbiji dozvole dobijaju “jednim klikom”, a broj gradilišta povećan je sa 6.000 na skoro 20.000, te očekujem da ćemo na Duing biznis listi Srbija dodatno napredovati”, rekla je Mihajlovićeva.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO