KADA ĆE U SRBIJI PASTI SNEG?- Znatno hladniji period bi mogao uslediti posle 5. januara !!!

  • Izvor: NOVOSTI.RS

14/12/2020

KAKO je objavljeno iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda narednih sedam dana u Srbiji jutra će biti sa mestimično slabim mrazom i maglom, koja će se u nižim predelima zadržati i veći deo dana.


Tokom dana malo i umereno oblačno i suvo sa temperaturom oko proseka za ovo doba godine. Početkom sledeće nedelje očekuje se novo naoblačenje sa padavinama.

Poznati meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk nalogu objavio je svoje predviđanje o vrmenu za narednih desetak dana:

“ I narednih 10 dana bez snega i prave zime na vidiku. Mada, još uvek nam je kalendarski jesen, iako smo 1. ušli u klimatološku zimu. ☺❄☺“


Takođe, poznati novosadski meteorolog Marko Čubrilo predviđa da bi sneg mogao da počne da pada oko ovog datuma.

Nažalost svih koji priželjkuju pravi zimski ugođaj za doček Božića po gregorijanskom kalendaru to je sve manje verovatno jer bi se naš region sve do oko 27.12 nalazio u relativno toplom jugozapadnom vazdušnom strujanju te bi bilo svakako pretoplo za sneg u nizijama, kaže Čubrilo i nastavlja:

 

– Naravno da još uvek moguće da cela sinoptika malo “požuri” i da hladan vazduh do nas stigne ranije, ali za sada to deluje malo verovatno. Oko 24.12. se račuan na jače pogoršanje uz kišu, sneg na planinama i jak južni i jugozapadni vetar. Znatno veće šanse za sneg se javljaju posle 26.12. kada modeli simuliraju probijanje hladnog vazduha i nad naš deo Evrope uz sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom. Takav razvoj sinoptike bi nam mogao doneti prvi pravi sneg u nizijama ove zime – istakao je on.

– Znatno hladniji period bi mogao uslediti posle 05.01. ali više o tome kada uopšte bude bilo smisla detaljno analizirati početak narednog meseca – zaključio je Čubrilo

DRUŠTVO