Invazija dizel automobila na Balkan!!!

04/03/2018

Invazija dizelaša na Balkan! Savezni upravni sud u Nemačkoj presudio je da gradovi u toj zemlji mogu da uvedu zabranu vožnje automobila sa dizel-motorima u okviru borbe protiv zagađenja vazduha.

to: pixabay

To znači da će nekoliko miliona automobila sa dizel-motorima koji su ispod standarda „evro 6“ od 2020. godine ostati van zakona u nemačkim gradovima.

Upravo zbog toga se očekuje da će veliki broj polovnih automobila završiti na Balkanu, odosno u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i BiH, ali i u drugim zemljama istočne Evrope, kao i da će zbog toga cena dizelaša drastično pasti.

Uvozimo 160.000 polovnih automobila

Procenjeno je da Srbija na godišnjem nivou uveze čak 160.000 polovnih automobila. S obzirom da na to da se u naredne dve godine može očekivati još veći priliv vozila, ukoliko se ne spreči cunami dizelaša, procenjuje se da može doći do još većeg zagađenja.

Od 15 miliona automobila sa dizel-motorima, koliko ih je bilo na putevima Nemačke prošle godine, samo 2,7 miliona ima motore sa najnovijim „evro 6“ standardom, tako da nas očekuje talas jeftinih vozila sa dizel-motorima sa zapada, naveli su u udruženju uvoznika.

S druge strane, doktor Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta navodi da je plan da se do 2025. u evropskim fabrikama proizvode isključivo električna vozila.

– Danas je potpuno izvesno da su elektromobili naša budućnost u narednih pet do deset godina – kaže Rajaković.

DRUŠTVO