IDEJA o uvođenju đačkih uniformi u osnovne škole uvek je imala svoje zagovornike i protivnike

20/03/2019

Projekat školske odeće, dugo najavljivan, propao zbog nedostatka novca.

IDEJA o uvođenju đačkih uniformi u osnovne škole uvek je imala svoje zagovornike i protivnike. Dok jedni tvrde da bi nošenje odela u školama sprečilo diskriminaciju među učenicima, drugi smatraju da je to zastarela ideja.

Foto: pixabay ilustracija

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uvođenje uniformi prepustilo je školama, a nedostatak novca je glavni razlog zbog kojeg učenici i dalje nisu uniformisani.

Kako bi se utvrdilo da li su roditelji saglasni sa uvođenjem uniforma resorno ministarstvo je početkom školske godine u osmoletkama sprovelo anketu.

– Ona je pokazala da roditelji i učenici nisu prihvatili ideju, najviše iz finansijskih razloga – objašnjavaju, za „Novosti“, iz nadležnog Ministarstva. – Problem nastaje jer škole nisu u mogućnosti da obezbede donatore koji bi finansirali uniforme.

Iz Ministarstva poručuju da se i dalje zalažu za ideju uvođenja uniformi, za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici.

– Ova inicijativa je pokrenuta sa ciljem reafirmacije vaspitne uloge škole i razvoja osećaja pripadnosti. U pojednim slučajevima škole su obaveštavale ministarstvo o tome da će istrajati u ostvarivanju ove ideje – poručuju iz ovog resora. – Smatramo da će novoformirani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijative podržati ideju, kao i da će se na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva za uvođenje uniformi u škole koje su za to zainteresovane.

Ipak, osnovne ali i srednje škole, koje niko ne spominje, nisu u obavezi da uvedu uniforme, jer ne postoji precizno definisan zakon koji bi regulisao ovu oblast.

OŠ „Dr Jovan Cvijić“ u Smederevu prva je u Srbiji uvela uniforme, još pre 13 godina, i jedina je u kojoj je njeno nošenje obavezno.

– Uniforme redovno nose osnovci u svim razredima, a za nenošenje preti četvorka iz vladanja – kaže Lidija Petrovski, pomoćnik direktora OŠ „Dr Jovan Cvijić“. – Modele i amblem škole koji krasi uniforme kreirali su učenici na časovima likovnog.

Jedna od retkih škola u Beogradu koja ima uniforme je OŠ „Nikola Tesla“ u naselju Vinča. Brendirane uniforme sa potpisom dizajnerke Dragane Ognjenović pre dve godine obukli su i tadašnji prvaci iz OŠ „Sveti Sava“ iz Vrčina.

Međutim, dok se ne nađe potreban novac kako bi se svi učenici uniformisali u školu će dolaziti ko kako želi, jer ne postoji jedinstveni dokument o pravilima oblačenja. Tačnije, kodeks odevanja u osmoletkama nije regulisan na nivou države, već aktom svake škole. Ono što se zabranjuje su mini-suknje, duboki dekoltei, goli stomaci i kratke bermude.

– Uniforme koje su tada kreirane obezbeđene su uz pomoć Ministarstva i učenici ih i dalje nose – ističe Dobrica Sinćelić, direktor OŠ „Sveti Sava“. – Pravilo u našoj školi je da uniforme nose učenici do četvrtog razreda, a projekat smo pokrenuli pre pet godina. Početkom ove školske godine uniforme za prvake su platili roditelji, ali naš kolektiv od ideje nošenja uniforma neće odustati i trudićemo se da uskoro i stariji učenici dobiju školsko odelo.

MAJICE SA LOGOM PREDLOG

 U pojedinim školama je bio i da deca nose majice sa logom škole koje bi predstavljale uniforme. Međutim, od toga se odustalo. Osnovci iz OŠ „Aleksa Šantić“ kao uniformu oblače kecelje, plave dečaci a roze devojčice. U septembru ih zadužuju, a u junu vraćaju.

ČIPOVI

ŠKOLE u Kini promivišu „pametne“ uniforme sa čipovima, za lakše praćenje prisustva nastavi i kretanja učenika. Ukoliko učenici nose uniforme, nadležni u školi primaju zabeleženo tačno vreme njihovog ulaska i izlaska iz škole i automatski šalju te podatke roditeljima i nastavnicima.

DRUŠTVO