Grad Užice imaće podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju !!!

  • Izvor, foto : Grad Užice

06/07/2021

Grad Užice imaće podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, zaključeno je posle sastanka gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević sa pomoćnicom ministra Aleksandrom Čamagić.

Sastanku su pored saradnika prisustvovali i Boban Perišić načelnik Zlatiborskog upravnog okruga i Miloš Božović direktor Zdravstvenog centra Užice.

Pomoćnici ministra za brigu o porodici i populacionu politiku i njenim saradnicima tokom ovog sastanka predočene su sve aktivnosti i mere koje Grad realizuje sa ciljem poboljšanja demografske slike. Po rečima gradonačelnice dr Jelene Raković Radivojević, važno je da je Grad dobio podršku za važne projekte.

“Ono što je bitno je da smo dobili podršku od resornog ministarstva za ono što smo obećali građanima Užica, da će svako dete imati svoje mesto u vrtiću, kako u gradu tako i u selima. Radimo na relizaciji projekta izgradnje vrtića na Carini i proširenju kapaciteta vrtića Neven. Imamo veliku listu čekanja, pokušaćemo taj broj dece koja su na listi čekanja da smanjimo i mislim da ćemo to uspeti do septembra, proširenjem kapaciteta u okviru postojećih vrtića u gradu, ali i otvaranjem bar dva vrtića na seoskom području. Samo u Lužničkoj dolini imamo oko 70-oro dece koja ispunjavaju sve uslove da budu upisana u vrtić i nadamo se da ćemo u narednih par meseci uspeti da otvorimo vrtić u MZ Karan”, istakla je gradonačelnica.


Kao još jednu važnu temu gradonačelnica izdvaja Centar za vantelesnu oplodnju.

“U Zdravstvenom centru već dve godine funkcioniše odeljenje za perinatalnu medicinu koja se bavi sterilitetom. Objasnili smo koliko je značajno i bitno da u narednom periodu u čitavom Zlatiborskom okrugu sprovedemo ovaj projekat, da svi oni bračni parovi koji prirodnim putem ne mogu ostavariti svoje potomstvo mogu dobiti te usluge”.

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i populacionu politiku izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da u Užicu brinu o porodici, koju kako je istakla treba vratiti tamo gde je joj je mesto u centar društvenih zbivanja.

“Misija nam je da obiđemo celu Srbiju i vidimo šta možemo da uradimo da porodica u Srbiji bude na prvom mestu. Zabrinjavajući podatak jeste da 400 dece u Užicu danas nema mesta u vrtiću, ali se nadamo da će se uz pomoć Vlade Srbije i uz zalaganje gradskog rukovodstva taj problem rešiti. Naročito raduje podatak da ima dosta seoskih mesnih zajednica sa dosta dece i da postoji velika potreba za mestima u vrtiću. Takođe, Užice kao centar najvećeg okruga u Srbiji zaslužuje da ima Cenar za vantelesnu oplodnju. Mnogo bi značilo da građani iz celog okruga ne moraju da idu u Kragujevac već da u svojoj matičnoj bolnici mogu da dobiju sve ono što im je potrebno. Nadam se da će Užice nastaviti da brine o porodici kao što je to do sada radio.

U pratnji gradonačelnice pomoćnica ministra obišla je vrtić “Neven”, gde se upoznala se sa projektom nadogradnje i rekonstrukcije ovog objekta.

Nakon posete “Nevenu” delegacija Ministarstva za brigu o porodici i populacionu politiku obišla je i prostor koji će biti adaptiran za potrebe otvaranja vrtića u MZ Karan.

DRUŠTVO SRBIJA GRADOVI