Dualno obrazovanje model koji učenike čini zapošljivim odmah po završetku školovanja!!!

 

  • Izvor:novosti.rs

29/11/2017

Prvog dana posete Švajcarskoj, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se danas u Bernu sa švajcarskim ministrom privrede, obrazovanja i istraživanja Johanom Šnajder Amanom.

nistri su istakli zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i konstatovali da je dualno obrazovanje model koji učenike čini zapošljivim odmah po završetku školovanja, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Predstavljajući Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja i Zakon o dualnom o obrazovanju, Šarčević je naglasio da je švajcarski sistem bio jedna od polaznih osnova u formulisanju modela dualnog obrazovanja prilagođenog privredi i uslovima Srbije.

Šarčević i Šnajder Aman su posebno naglasili važnost naučne saradnje koja je na visokom nivou.

Na sastanku je ukazano na program „Naučna saradnja između istočne Evrope i Švajcarske“ u okviru koga su od 2009. do 2016. godine Švajcarska nacionalna fonadačija za nauku i Agencija za razvoj i saradnju finansirali više od 85 naučnih projekata, navedeno je u saopštenju.

Šarčević se odvojeno sastao sa državnim sekretarom za obrazovanje, istraživanje i inovacije Maurom Del Ambrođom i direktorom švajcarske Agencije za razvoj i saradnju Manuelom Zagerom.

U narednom periodu švajcarska agencija će uložiti sredstava u razvoj metodologije za praćenje i evaluaciju dualnog obrazovanja u Srbiji, kao i promociju ovog vida obrazovanja. U razgovoru sa direktorom Zagerom, ministar Šarčević je zahvalio na podršci, kako finansijskoj tako i mentorskoj.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO