Donećemo takve mere koje će finansijski podstaći stimulaciju rađanja !!!

  • Izvor: novosti.rs

23/07/2021

Donećemo takve mere koje će finansijski podstaći stimulaciju rađanja, kao i povećanje starosne granice za vantelesnu oplodnju na 42 godine i više.

trong>Ovo je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naveo da će država učiniti sve što je moguće kako bi stimulisala ljude da imaju više dece.

Vučić je kazao da je od resornog ministra Ratka Dmitrovića dobio predloge za izmene zakona kojima će se pomoći trudnicama i porodiljama, a predvideti i veći iznosi za decu.

– Novcem ne može sve da se učini za natalitet, ali u manjim sredinama to će mnogo značiti – ocenio je predsednik.

– Stopa nataliteta obrnuto je proporcionalna životnom standardu, ali bez dece nema budućnosti.

Predsednik Vučić najavio je novi krug novčane pomoći za sve građane, a posebno za penzionere.

Tako će svi punoletni građani Srbije, njih 5,7 miliona, osim već najavljenih 30 evra u novembru, dobiti i po 20 evra u decembru. Penzioneri će, uz ovaj iznos, dobiti i dodatnih 50 evra u septembru.

– Imali smo sastanak Ana Brnabić, Siniša Mali i ja i doneli smo odluku da građanima damo još po 20 evra u decembru. Tako da će penzioneri ta četiri meseca od septembra do decembra dobiti 100 evra na poklon od države, a da će svi ostali građani koji su se prijavili, a daćemo mogućnosti i dodatne prijave za ovih 20 evra u decembru, dobiti 50 evra – naveo je Vučić ukupne iznose koje će država dati građanima Srbije.

Vučić je kazao da je odluka o dodatnoj pomoći od 20 evra doneta zbog dobrih rezultata, jer očekuje da u julu imamo preko 200 miliona evra suficita u budžetu.

Da podsetimo, država je i prošle godine, nakon završetka vanrednog stanja, svim punoletnim građanima isplatila po 100 evra novčane pomoći, a penzionerima još 4.000 dinara u martu i 5.000 dinara u decembru.


Inače, predsednik Srbije je ukazao i da je zdravstvo napredovalo u značajnoj meri, kao i da su plate lekara i tehničara, medicinskih sestara u odnosu na 2010. godinu sada uvećane više nego dvostruko.

– Tehničar u kovid-zoni ima 79.000 dinara platu, a medicinska sestra više nego lekar specijalista 2011. godine, dok lekari specijalsti danas imaju i do 134.000. Danas izdvajamo više nego ikada i brinemo o toj deci, a predstavljaju nas kao monstume – naveo je Vučić.

On je napomenuo i da se u Srbiji izdvaja 600 evra godišnje za zdravstveno osiguranje od prosečne plate, a da se svi leče i da to mnogo više košta, za šta treba zahvaliti ne samo lekarima već i državi.

Podsetio je da se mnogo novca izdvaja za vakcine, kupovinu najboljih lekova za kovid, da se svi primaju u bolnice…

– Srbija je uspešna zemlja i biće među prvima po stopi rasta u Evropi. To će doneti rast plata i penzija, a za penzionere se sledeće godine sprema iznenađenje – kazao je predsednik.

IZDVAJANJE ZA LEČENJE NAJMLAĐIH

PREDSEDNIK Vučić je, govoreći o lečenju dece od retkih bolesti u inostranstvu, naveo da se za zdravstvo izdvaja oko tri milijarde evra godišnje, kao i da je mnogostruko uvećan iznos za lečenje dece.

– Između 2008. i 2012. u inostranstvo je poslato 420 dece, a od 2013. do 2020. – 4.567 dece, što je šest puta više i podrazumeva ogroman novac – rekao je on.

Pominjući slučaj malog Gavrila, istakao je da je morao da interveniše, jer je obezbeđeno 370.000 evra, a zbog procedure je nastao problem.

– Mora da postoji svest da pomognemo i da se borimo, a ne da tražimo razlog i hvatamo se za formalnosti, kao što je faktura, jer majka nije morala da zna kako da je napravi – rekao je Vučić.

DRUŠTVO