DOK cene goriva ključaju, sve oči su uprete ka državi!!!

  • Izvor: novosti.rs

08/06/2018

[views]

DOK cene goriva ključaju, sve oči su uprete ka državi. Rešenje od države traže najpre vozači, jer njih ova poskupljenja najviše pogađaju, ali i naftaši koji tvrde da nemaju prostora da spuštaju cene. Jedini izlaz je da se država umeša smanjenjem svojih zahvatanja u svakoj litri. Takvu mogućnost je nedavno najavio i ministar energetike Aleksandar Antić, koji je rekao da će Vlada pratiti situaciju na svetskom tržištu nafte i ako se poskupljenja tamo nastave, da će razmotriti koje mere ima na raspolaganju.

trong>Gorivo je i proteklog vikenda poskupelo do dva po litri, pa je tako benzin od 95 oktana dostigao i 153,90 dinara po litru, evrodizel 163, a kvalitetnije vrste goriva, poput „esktra“ evrodizela košta i 168,40 dinara za litar!

Državi po raznim osnovama pripada 53 do 55 odsto iz maloprodajne cene, tako da samo ona trenutno može da doprinese smanjenju cena.

– U ovakvim situacijama su prethodnih godina mnoge države reagovale privremenim smanjenjem akciza – kaže gensek Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović. – U Srbiji je poslednji put ova mera primenjena 2012, kada je Vlada smanjenjem akciza na šest meseci doprinela smanjenju cene goriva, čime je u prvom redu sprečen veći poremećaj u onim sektorima privrede na koje cena goriva značajnije utiče.

Od početka godine prosečna maloprodajna cena goriva poslednjeg dana maja bila je veća, kod benzina, za 6,1 odsto, a dizela za 7,5 odsto. Litar benzina je poskupeo za 8,79 dinara, a dizela za 11,30 dinara.

– Istovremeno, kurs dolara povećan je za 4,3 odsto, sa 98,14 na 102,39 dinara – kaže Mićović. – U ovom periodu, povećane su i fiskalne obaveze prema državi, za dva dinara. Najznačajniji uticaj je imao rast berzanskih kotacija sirove nafte i derivata. Ne postoji precizna kalkulacija, ali promena cene sirove nafte i nagore i nadole se odrazi na maloprodajne cene goriva za tri do šest nedelja i ukoliko nije bilo promena drugih parametara, cena goriva se menja u istom smeru. Kada se cena sirove nafte povećala sa 44,82 na 67,02 dolara za barel, tj. za 50 odsto, cene goriva su ostale gotovo nepromenjene. Skok nafte je ovog puta kompenzovan drugim uticajima, kursa dolara i tržišnih kretanja.

HOLANDIJA-NAJSKUPLjE gorivo u Evropi plaćaju Holanđani, gde litar bezolovnog benzina sa PDV-om košta 1,57 evra, dok je najjeftiniji u Poljskoj – 0,96 evra, pokazuju podaci AMSS. U Danskoj i Italiji su bezolovni košta – 1,48 evra, dok je u Portugaliji njegova cena 1,44 evra… Najskuplji litar dizela je u Velikoj Britaniji – 1,33 evra, u Italiji – 1,32 evra, dok je u Švedskoj cena dizela 1,28 evra.

DRUŠTVO