Digitalni auto-put na delu

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor, foto: O. Topola

Povodom početka realizacije projekta razvoja širokopojasne infrastrukture – brzog interneta, u ruralnim predelima Srbije, u selu Zagorica boravili su ministar infrastrukture i telekomunikacija Mihailo Jovanović i Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma.

Njih su u prostoru izdvojenog odeljenja škole “Sestre Radović” pozdravili direktorka škole Slađana Mijović i Vladimir Radojković predsednik opštine Topola.
Tim povodom, predsednik Radojković je gostima izrazio zahvalnost na realizaciji projekta, a učenicima i nastavnom osoblju čestitao Savindan.
-Od danas krećemo u jednu revoluciju što se tiče ruralnih područja. Ono što nam je premijerka obećala, ono što nam je resorni ministar obećao, ono što nam je direktor Telekoma obećao počelo je da se ostvaruje, tako da radimo punom parom. Imamo ovde i testiranje brzine mreže. Što se tiče informatičke osposobljenosti, čovek koji živi ovde u Zagorici i onaj na Vračaru imaju iste uslove i za rad i za razvoj kako bi naša omladina ostajala na selu – rekao je predsednik opštine i dodao “puno mi je srce” sa željom da se ovaj projekat nastavi u punom kapacitetu uz punu zahvalnost kompletnom republičkom rukovodstvu “da jednim malim korakom napravimo veliki iskorak ka ostanku ljudi i opstanku naših ruralnih područja”.

Direktorka škole “Sestre Radović” iz Belosavaca, Slađana Mijović u svojoj izjavi je kazala: “Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovom projektu i poželim dobrodošlicu u našu školu. Hvala vam na uvođenju brzog interneta u školu. Naša nastava u ovoj područnoj školi biće na ovaj način bolja i savremenija. Imaće iste uslove kao i deca u Beogradu. Danas slavimo školsku slavu, a ujedno i ovaj dan koji je za nas zaista značajan.”
Svoje zadovoljstvo učinjenim nije krio ni generalni direktor Telekoma, Vladimir Lučić: “Želeo bih da se zahvalim Vladi RS na izuzetnom projektu pokrivanja internetom ruralnih područja. Ovaj zahvat ne bi mogao da se uradi bez podrške Vlade RS. Projekat će omogućiti građanima ovog sela i građanima drugih sela kvalitet optičkog interneta isti kao i u centrima gradova. Optički internet je ključan u budućem razvoju četvrte industrijske revolucije korišćenja digitalnih servisa. Omogućiće ljudima da ostanu ovde i koriste sve benefite digitalnih servisa i da rade i zarade preko optičkog interneta.”

Ministar infrastrukture i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović je ukazao i na simbolički značaj današnjeg skupa i puštanja u rad brzog interneta.
-Veoma sam srećan što danas simbolično na Svetog Savu, školsku slavu, puštamo prve korisnike brzog interneta ovde u Zagorici. U decembru smo krenuli sa radovima. Prvi korisnici brzog interneta postaju jedno domaćinstvo gde će deca u tom domaćinstvu imati mogućnost da vide šta znače usluge brzog interneta sa protokom preko 100 mb/s, a korisnik postaje i ova škola gde će đaci moći da imaju sve sadržaje koje imaju i đaci u svim ostalim školama u Srbiji. Zašto je bitan brzi internet u selima? Zato što će onda i naši građani ovde u Zagorici i svim drugim selima u Srbiji moći da koriste sve one elektronske usluge koje smo razvijali u prethodnih pet ili šest godina i da imaju istu mogućnost kakvu imaju i građani u najvećim centrima u Srbiji, recimo u Beogradu ili Novom Sadu. Takođe i škole u selima će imati isti digitalni sadržaj, iste digitalne udžbenike, iste digitalne alate i mogućnost učenja programiranja kao što imaju đaci u najvećim gradovima. Takođe, ovo je bitno i za privredu i ostanak građana na selima, jer kada imaju brzi internet oni odavde mogu da pokreću svoje poslove, svoje biznise, da žive u selima pa čak i da lakše dođu do grada, jer recimo ovde od Zagorice do Beograda je često lakše doći nego s jednog kraja na drugi kraj Beograda. Ovo je deo jednog velikog projekta, možda najbitnijeg koje je pokrenulo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i podrazumeva da do 2025. godine u svim domaćinstvima u ruralnim područjima uvedemo brzi internet. Zahvaljujem se našim partnerima, pre svega Telekomu Srbije s kojim zajedno gradimo novu mrežu. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija jednim delom investira u tu brzu infrastrukturu, u taj naš digitalni auto-put, a Telekom Srbije u 99% slučajeva je taj koji građanima i školama uvodi brzi internet. Ovaj projekat je vredan oko 500 miliona evra. Mi smo obezbedili finansiranje skoro 250 miliona zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Fondom za investicije koji se tiče zapadnog Balkana.
Nakon izjava su ministar Jovanović i direktor Lučić na delu pokazali trenutnu brzinu interneta koja je u tom momentu bila četiri puta jača u odnosu na projektom predviđeni, a koji podsetimo iznosi 100 mb/s.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

DRUŠTVO VESTI GRADA VESTI GRADA TOPOLA