Danas se obeležava međunarodni dan osoba sa invaliditetom

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: Darija Petrović

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra. Od 1992. godine Ujedinjene nacije su uvele obeležavanje ovog dana koji za cilj ima promovisanje invaliditeta i pomoć osobama sa invaliditetom

Foto: pixabay ilustracija

U svakoj državi se obeležava različito. U nekim državama se vodi računa i na jedinstven način se obeležava 3. decembar, dok se u nekim ovom danu pridaje malo važnosti.

Veoma je bitno da shvatimo poruku ovog dana. Nije samo cilj proslaviti 3. decembar, već nastaviti voditi računa o osobama sa invaliditetom. Značilo bi im da ih prihvatimo u društvu i da budu deo svakodnevnih aktivnosti bez straha i stida. Osobe sa invaliditetom retko posećuju pozorišta, bioskope i ostale događaje zbog straha da ih neko ne komentariše ili popreko pogleda.

Osobe sa invaliditetom zaslužuju da žive i da vode normalan život. Zaslužuju da se kreću bez pogleda radoznalih prolaznika. Imaju pravo na mesto za parking, kao i na prilaz ustanovama kako bi ispunjavali svoje obaveze.

Jedan osmeh je dovoljan, jedna topla reč i podrška je dovoljna da bi se osoba sa invaliditetom osetila lepo. Omogućavanje kretanja, dodavanje rampi i gelendera bi im takođe značilo.
Budimo razumni, budimo ljudi i omogućimo i osobama sa invaliditetom da uživaju u svakodnevnim aktivnostima kao i mi, jer i oni su živa bića, nečija deca, roditelji i supružnici. Zapamtite, niko nema imunitet na invaliditet.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

DRUŠTVO