Danas obeležena 216. godišnjica Boja na Ivankovcu !!!

  • Izvor: cuprija.rs

15/08/2021

Ćuprija, Ivankovac-Delegacije Vlade republike Srbije, Ministarstva odbrane i opštine Ćuprija danas su na spomen obeležje ivankovačkim ratnicima položili vence i time obeležili godišnjicu jedne od najznačajnijih bitaka Prvog srpskog ustanka.

 Boj na Ivankovcu je zvanična istorija ubeležila kao prvu pobedu ustaničke vojske nad regularnim turskim snagama, čime je ustanak od prvobitne borbe protiv dahija prerastao u oružani otpor naroda za oslobođenje. Na  improvizovanim šančevima na Ivankovcu, daleko malobrojnija srpska vojska kojom su komandovali Milenko Stojković i Petar Dobrnjac, uspešno je odlolela upornim i višestrukim napadima turske vojske koju je vodio Hafiz paša, jedan od najboljih turskih vojskovođa. Bitka je trajala čitav dan i završena je porazom i povlačenjem turskih jedinica.

Obeležavanje godišnjice započeto je molebanom koji su vršili  sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a nakon državne ceremonije prisutnima se obratio Jovica Antić, predsednik opštine Ćuprija. Antić je podsetio da je Boj na Ivankovcu izvor trajnog nadahnuća i obaveza prema slavnim precima. „Izgrađujući Srbiju, boreći se da je učinimo boljom i lepšom za generacije koje dolaze, mi ovde na Ivankovcu, možemo da stanemo pred ove junake i kažemo da je njihova žrtva imala smisla“– poručio je Antić.


Potencirajući značaj Ivankovačkog boja za ukupni razvoj srpske državnosti u 19. veku, Miodrag Kapor, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, istakao je da su danas pred Srbijom druge borbe, mnogo lakše od onih koje su vojevali Karađorđevi ustanici. Ona sa pandemijom, borba za bolji život njenih građana i borba da narednim pokolenjima ostavimo još lepšu Srbiju. Te borbe možemo da dobijemo samo jedinstveni, isto onako kakvi su bili junaci sa Ivankovca – naglasio je Kapor.

U kulturnom programu učestvovao je gradski hor „Margi“, a državna ceremonija obeležavanja 216. godišnjice Boja na Ivankovcu završena je tradicionalnim pucnjem iz replike Karađorđevog trešnjevog topa.


DRUŠTVO VESTI GRADA ĆUPRIJA