Danas je otvoren Dokumentaciono-informativni centar, čiji je cilj prikupljanje dokumenata o progonima, stradanjima i uništenoj imovini lica sprske nacionalnosti!!!

  • Izvor: novosti.rs

07/02/2018

U spomen-sobi „Kosmetske žrtve“, u „Beograđanki“, danas je otvoren Dokumentaciono-informativni centar, čiji je cilj prikupljanje dokumenata o progonima, stradanjima i uništenoj imovini lica sprske, romske i ostale nealbanske nacionalnosti, kao i uništene verske i kulturno-istorijske objekte na KiM.

style=“text-align: center;“>foto youtube printscreen

Centar je otvorilo Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, koje je najavilo da će sva prikupljena dokumentacija poslužiti za podnošenje krivičnih tužbi protiv svih država koje su učestvovale u NATO agresiji.

Ministarka za populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović je poručila da će ova Vlada Srbije u okviru svih ingerencija i zakona činiti da se dođe do istine, pošto je to pravo i obaveza svakog čoveka moderne civilizacije.

Poručila je da vlada traži procesuiranje i kažnjavanje zločinaca.

Ona je nakon obilaska spomen sobe „Kosmetske žrtve“ rekla da su mogli još jednom da se podsete koliko bol nema granice, kao i da je još intenzivniji kada nema pravde.

„Moramo i mi u vladi uvek da se sećamo zla koje je nepravedno naneto i civilima i vojnicima i policajcima. Videli ste svedočanstva šta im se dogodilo i taj broj od 2.501 žrtve (zaključno sa Oliverom Ivanovićem) govori da su nam sve žrtve pođednako teške“, naglasila je Đukić Dejanović.

Kako je rekla, ko oseća taj bol šalje poruku da se ne sme dogoditi zlo tokom bombardovanja 1999. godine.

Otvaranju centra prisustvovali su predstavnici Kancelarije za KiM, Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Vojske Srbije i drugih državnih organa, kao i v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić kome je uručena zahvalnica za veliki doprinos tog preduzeća da se dođe do istine i pravde o kosmetskim žrtvama, kao i direktor EPS JP termoelektrane Kosovo – Obilić Dragan Veljić.

Direktor novootvorenog centra i predsednik Udruženja Simo Spasić je rekao da je ranije danas Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM postavilo plakat sa natpisom „Espana: Kosovo – EU – no pašaran“ na Zidu plača ispred škupštine i da su tako dali podršku Vladi Španije koja je, kaže, poručila EU da „lažna država Kosovo no pasaran u EU“.

„Naše porodice su najveći tragičari u svom ovom dešavanju u regionu, ostali smo bez naših članova porodice, kuće su nam opljačakane i zapaljene i grobovi pradedova poorani i to ćemo pominjati do god dišemo. Mi tražimo pravdu“.

Spasić je još jednom zatražio da se postavi spomenik za sve žrtve NATO bombardovanja od Košara do Horgoša.

Spasić je, takođe, još jednom zatražio da počne sa radom Specijalni sud za zaločine OVK.

Dodao je da je Oliver Ivanović 2.501 žrtva na KiM i da to udruženje i za njega traži pravdu odnosno da se taj zločin rasvetli i počionici i nalogodavci kazne.

Grčić je rekao da je posle fotografija, dokumenata i filma u spomen sobi veoma teško držati govor, a posebno pred porodicama onih kojih više nema.

„To su ljudi koji 20 godina u ovom udruženju pokušavaju da ostvare pravdu koja je zaslužena i koji godinama trasiraju put da nikada naši potomci ne zaborave deo srpske istorije i srpskog naroda“, rekao je Grčić.

Zastupnica Udruženja Snežana Marković Zdravković, kojoj su ubijeni otac i brat, navela je da će Centar dokumentovati stradanje svih žrtava od albanskih terorista i NATO agresora od Košara do Horgoša, ali i za pronalaženej kidnapovanih osoba.

Cilj je prikupljanje spiskova svih ubijenih civila u NATO agresiji poput žrtava u vozu u Grdeličkoj klisuri, civilnih žrtava u Aleksincu, na mostu u Varvarinu, radnici RTS-a…

Sva dokumentacija će biti na jednom mestu i centar će proučiti važne arhive nastale pre rata, za vreme rata i neposredno posle rata.

Takođe, Centar će se zalagati za potpuno i nepristrasno obaveštavanje porodica žrtava, stanovništva i jaavnosti u ključujući i pravo na istraživanje, primanje, slanje i razmenu informacija putem sredstava informisanja.

DRUŠTVO