Delegacija Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Srbije je krajem januara održala sastanak sa premijerom Makedonije!!!

07/02/2018

Premijer Zoran Zaev, u pratnji Dušice Perišić, izvršne direktorke Zajednice jedinica lokalne samouprave Republike Makedonije (ZELS), krajem januara u Skoplju je primio delegaciju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Srbije, koju su predvodili Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i Ninoslav Erić, potpredsednik IO Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

style=“text-align: center;“>foto sajt N. Erić

Kako je istaknuto u saopštenju Media centra Vlade Republike Makedonije, na sastanku se razgovaralo o mogućnosti da NALED preraste u regionalnu organizaciju, čiji bi osnivači bile vlade u regionu a članovi institucije i organizacije od značaja za poslovno okruženje na lokalnom nivou. Glavni cilj, stoji dalje u saopštenju, bilo bi uspostavljanje regionalnih standarda za poslovne investicije – povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi, kao i razmena iskustava i znanja u cilju poboljšanja investicione klime u opštinama u regionu.

Ovu inicijativu pozdravio je premijer Zaev i najavio dalju saradnju u stvaranju regionalne organizacije koja bi se bavila ekonomskim razvojem lokalnih zajednica jugoistočne Evrope.

 

ukoceni baner (600 x 140)
ukoceni baner 1 (600 x 140)
ukoceni baner 3 (600 x 140)

Inače, srpska delegacija u Makedoniji brojala je devetnaest članova, a u njoj su, osim rukovodstva NALED-a, bili i predstavnici Ministarstva građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Republike Srbije, pa je primena elektronskih sistema u oblasti građevinarstva i urbanizma, kao tema, preovladavala agendom ove trodnevne zvanične posete Skoplju.

ISTORIJA DOBRE SARADNjE DVE ALIJANSE

U obe alijanse tvrde da je njihova uzajamna saradnja više nego dobra. Pre svega, ističu učesnici razgovora u Skoplju, saradnja između NALED-a i ZELS-a danas je posebno vidljiva u realizaciji regionalnog projekta Program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE – Business Friendly Certification in South East Europe). Ovaj sertifikat podiže komparativnu prednost lokalnih samouprava jer predstavlja svojevrsnu garanciju investitorima da opština (ili grad) pruža visok nivo usluga kompanijama.

VESTI GRADA ĆUPRIJA