Arktički region ostaje arena oštrog geopolitičkog suparništva!!!

  • Izvor: novosti.rs

27/02/2018

Odlučivši da se direktno uključi u trku u arktičkom regionu, NATO realizuje spoljnopolitički kurs SAD, smatra ekspert RISI Ana Vilovatih.

trong>„U dokumentima koja objašnjavaju politiku SAD na Arktiku direktno se navodi da se planira obezbeđivanje strateškog pristupa vojske i civilnih brodova u svim njegovom regionima, nezavisno od toga koje države pretenduju na njegove delove“, izjavila je Ana Vilovatih.

Prema njenom mišljenju, arktički region u ovom slučaju ostaje arena oštrog geopolitičkog suparništva, ali ako su pre toga ovde konkurenti bile uglavnom zemlje koje pretenduju na arktički region, sada u regionu pokušava da se učvrsti vojno-politički blok NATO.

„Generalni sekretar NATO-a je izjavio da namerava da formira komandu za Atlantik, a nakon ne tako davnog održavanja vojnih vežbi u Norveškoj, koje su za cilj imale, pre svega, zaštitu interesa bloka u regionu, Jens Stoltenberg je naveo da je NATO već prisutan na Arktiku — polovina Norveške pripada Arktiku… Jasno je da je glavni cilj NATO-a pružanje otpora Rusiji, ali ulazak Alijanse u taj region povlači za sobom veliku vojno-političku napetost i nezadovoljstvo arktičkih država i čitave međunarodne zajednice“, smatra Vilovatih.

Ruski institut za strateška istraživanja (RISI) je vodeći ruski naučno-istraživački i analitički centar koji je formirao predsednik Rusije. Zadatak mu je da informiše administraciju predsednika, Savet Federacije, Državnu dumu, Savet Federacije i Vladu o geopolitičkim dešavanjima u svetu.

DRUŠTVO