AKO ne znaš kako uštedeti koji dinar – daj ga penzioneru-Dve povišice plaćaju struju

 

1. јуна 2017.

Koliko bi najavljeno povećanje penzija od pet odsto moglo da podmiri potrebe najstarijih građana. Uvećanje prosečnog čeka od 1.200 dinara nije za bacanje, ali je za mnoge nedovoljno

O ne znaš kako uštedeti koji dinar – daj ga penzioneru. On će znati ne samo da sačuva, već da od jednog napravi dva. Najava da će penzionerima do kraja godine pristići povišica od pet odsto obradovala je najstarije građane, iako uz udruženja i sindikata najstarijih i dalje upozoravaju da im još nije vraćeno ono što im je „skraćeno“ krajem 2014. Tvrde, ipak, da je svaki dinar važan, a da 1.200 dinara više na prosek od 24.000 dinara može da plati neki račun ili bar deo nekog izdatka.

Ekonomisti su izračunali da bi budžet Srbije mogao da izdrži rast penzija od pet odsto. Sve iznad tog procenta mnogo bi koštalo Srbiju, jer bi morala da se zadužuje. Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je da se penzije isplaćuju iz realnih izvora, a da će veće uplate od doprinosa omogućiti uvećanje penzija do kraja godine.

Koliko u stvari pet odsto vredi? Kroz prizmu prosečne penzije od 24.000 dinara, to je uvećanje od 1.200 dinara. Sa tim parama mogao bi da se plati prosečan račun za fiksni telefon. On iznosi 882,77 dinara. Ova povišica mogla bi da podmiri i trošak mobilnog telefona, koji u proseku iznosi 1.297 dinara. Uvećanje od 1.200 dinara bilo bi dovoljno i za kablovsku, koju prosečno plaćamo 1.054 dinara, a za prosečan račun za internet bi trebalo malo dodati jer iznosi 1.380 dinara.

– Ako je verovati ovoj računici i najavama o rastu od pet odsto, meni bi penzija trebalo da bude veća 1.400 dinara – kaže Milena Pavlov iz Beograda. – Kada nam je prvi put smanjena, ostala sam bez tri hiljade. Toliko je i moj suprug izgubio. Sa tih šest hiljada smo plaćali telefone i struju. Prilično smo osetili tu seču penzija. Ako nam sada vrate po 1.400 dinara, onda ćemo imati za struju, jer toliko nam mesečno otprilike i stiže. Ipak, nije za bacanje.

U udruženjima penzionerima kažu da je svako povećanje dobrodošlo. Ipak, Milorad Vujasinović, predsednik Udruženja sindikata penzionera ne veruje u povećanje.

– Smanjili su nam penzije 22 do 28 odsto, a sada govore o povećanjima. Prvo smo imali rast od 1,25 odsto, a sada najavljuju pet odsto. Penzionerima svaki dinar znači, ali ne treba da nam daju na kašičicu. Država je široke ruke sa nekima i daje i šakom i kapom. Najstarijim i najugoroženijem delu stanovništva se samo uzima. Sada u Srbiji ne postoji nijedan penzioner sa primanjem od 100.000 dinara. Sve penzije su ispod te cifre. Neka nam za početak vrate što su nam uzeli – naglašava Vujasinović.

MALI UTICAJ NA POTROŠNjU

Koliko bi rast penzija od pet odsto mogao da uveća promet i tražnju na tržištu? Stručnjaci kažu da je taj uticaj zanemarljiv. Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta potrošača, taj procenat povećanja penzija u odnosu na ukupna primanja stanovništva, imao bi minimalan uticaj na povećanje realne tražnje.

– To je kap u vodi velikog jezera – kaže Bogosavljević. – S druge strane, treba imati u vidu da su penzioneri najugroženiji deo stanovništva. Možda je procentualno uvećanje penzija pošteno, ali šta može čovek sa penzijom od 12.000 dinara. Njegova povišica će biti 600 dinara.

DRUŠTVO