AKO narodni poslanici usvoje nove izmene-DODATNA obaveza biće uvedena za sva kola starija od 15 godina?!!!

22/11/2017

Dva tehnička za stare automobile

Načelnik uprave saobraćajne policije MUP Srbije Nebojša Arsov najavljuje. Dodatna obaveza biće uvedena za sva kola starija od 15 godina..

Foto: pixabay-ilustracija

VLASNICI vozila starijih od 15 godina, ako narodni poslanici usvoje nove izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, uskoro će morati dva puta godišnje da posete liniju tehničkog pregleda! 

– Sve vlasnike vozila nateraćemo da jednom godišnje svoje vozilo dovedu u ispravno stanje, a vlasnici vozila koja su starija od 15 godina to će morati da čine dva puta godišnje – kazao je Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije na konferenciji za medije posvećenoj 56. tradicionalnoj proveri bezbednosti vozila „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“, koja je počela juče i trajaće do 25. novembra.

Arsov je naveo i da je prosečna starost vozila u Srbiji 16 godina, i tehnička ispravnost je jedna od najbitnijih karika u ukupnoj bezbednosti saobraćaja na našim putevima.

On je rekao da postupak tehničkog pregleda u Srbiji do sada nije bio na visokom nivou, ali, kako kaže, sa izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja otvoriće se uslovi da se primeni novi sistem tehničkih pregleda.

Trenutne cene tehničkih pregleda u Srbiji za vozila B kategorije se kreću od 800 do 2.400 dinara, mada je neretko ova „usluga“ besplatna ako se vozilo osigura u jednoj od osiguravajućih kuća sa kojima linije za proveru tehničke ispravnosti imaju ugovor

– Neispravnost vozila u saobraćajnim nesrećama, prema statistici, učestvuje sa 2,5 odsto, ali to nije pravi pokazatelj tehničke ispravnosti vozila u Srbiji – rekao je Nebojša Arsov.

Akciju „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“ zajednički organizuju Auto-moto savez Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova. U okviru nje, svi vozači moći će besplatno da provere ispravnost svojih „četvorotočkaša“.

Predsednik AMS Mirko Butulija rekao je danas da podaci pokazuju da je pre sedam, osam godina procenat utvrđenih „kvarova“ kod vozila bio 50 odsto, dok podaci iz „letnje akcije“ ove godine pokazuju da 27 odsto vozila koja dođu na pregled ima „manu“.

– Ovakve akcije zahtevaju da se sprovode duže vremena kako bi dale rezultate i onda i imaju ozbiljnije efekte – rekao je Butulija.

On je dodao da je akcija AMS besplatna i da pregled vozila traje od 15 do 20 minuta, a, kako je najavio, trajaće do 25. novembra.

A „OLDTAJMERI“?

KADA su u pitanju oldtajmeri, u Srbiji ne postoje propisi koja su to vozila i ko je taj ko određuje da li je neko vozilo u Srbiji oldtajmer ili ne, kaže Arsov. Zato, kaže on, moraju da se donesu posebne uredbe i pravila koja će to definisati, a do tada, poručuje, i oni potpadaju pod trenutna pravila o bezbednosti vozila na putevima.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO