Tajna ćuprijskih KATAKOMBI-mit ili istina!!!

 

Tajna ćuprijskih KATAKOMBI-mit ili istina!!!

21/11/2017

Tragajući za neispričanom istinom dečaci su bili spremni da veruju da je današnja Ćuprija, nekada Ravno, a još dalje Horeum Margi, grad nastao na mestu gde je Car Trojan sagradio Trojan grad pre Trojanskog rata.

ka Ravanica se lenjo pružala ka Velikoj Moravi, praveći zmijolik tok kroz vrbake. Ponegde bi se usekla u visoku obalu otkrivajući korenje drveća u kome su se krile vidre. Tu su se naizmenično smenjivali duboki virovi i mekano, plitko, peskovito dno u koje bi lako tonule noge dečaka.

Preko leta, kada nivo Ravanice opadne, klenovi su ostajali u virovima mameći dečake da ih korpama love. A samo dlanovima su to mogli oni veštiji.

Stotinak metara ispod Nedeljkove vodenice rečno korito je prolazilo kroz pravu džunglu, sa lijanama koje su visile do površine vode. Bilo je pravo zadovoljstvo izigravati Tarzana, a poneki pad u reku bi dobrodošao u letnjoj sparini.

Najopasniji deo reke je bio onaj pored kasarne. Tu je bilo svakojake gvožđurije, razbijenog stakla, neravnog dna, pa su dečaci izbegavali tu da prolaze. Popeli bi se na obalu, pa bi trkom odlazili ka ušću gde bi se, ako nema pecaroša, opet spuštali u rečno korito.

Legenda o postojanju tajnih tunela kojima se ulazilo u kasarnu budila je maštu dečaka. Kopali bi obalu reke tragajući za skrivenim vratima. Verovali su da mogu svakog trena da pronađu ulaz. I da ih u tunelu čeka zaboravljena riznica davnih rimskih legionara.
Godine su prolazile i dečaci su stasali u studente. Preko leta bi se vraćali u Ćupriju, ali višu nisu silazili u rečno korito. Ne zbog toga što su izgubili dečačku maštu, nego zato što su obale bile uređene. A i vode u reci je bilo mnogo manje.

[crellyslider alias=“suncica“]

katakom-02
rimska-opeka
rimski-nakit
stubline-plastika-keramika-2

Preferans je zamenio traženje skrivenog blaga u tunelu ispod kasarne.

O ćuprijskim katakombama bi se pričalo povremeno, najčešće nakon što bi se prilikom kopanja temelja za neku novu kuću pronašli ostaci rimske grnčarije ili delovi rimskog vodovoda koji se pružao u smeru od Čambure ispod Vezirovca ka kasarni, gde je davno bio rimski kastrum.
Reka Ravanica je nekada prolazila pored samih zidova rimskog utvrđenja, čineći tako prirodnu zaštitu sa istočne i severne strane. Pljačkom i rušenjem utvrđenja, korito reke je pomereno dalje ka istoku. Tako je i zatrpan ulaz u rimske katakombe. Malo je verovatno da će ikada neki arheolog da ga pronađe.
Doduše, postoji još jedan ulaz u skriveni tunel. Upućeni kažu da se nalazi kod Mikićevog mosta i da je usmeren ka severozapadu, duboko ispod reke Ravanice. Samo strah od rušenja tunela i prokletstvo nekog Turčina koji je tu poginuo, sprečava radoznale da se spuste u podzemlje.

Tajna o ćuprijskim katakombama tiho se prenosi mlađima.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ĆUPRIJA