„Vodeničar“ i Potpećka pećina raj za posetioce!!!

„Vodeničar“ i Potpećka pećina raj za posetioce!!!

  • Autor:Ljubica Sokić

24/10/2017

Dvorana zmajeva, Snežana i sedam patuljaka, Don Kihot, nisu samo naslovi priča za decu već su to i prirodni ukrasi Potpećke pećine koja se nalazi na 14 kilometara od Užica.

. Interesanntno je da ova pećina, jedinstvena po monumentalnom ulazu u obliku potkovice, nema svoje pravo ime. Naziv Potpećka potiče od mesta pokraj kog se nalazi, a ono je dobilo ime Potpeće po pećini („selo pod pećinom“). Ona je dužine oko deset kilometara, ali turisti mogu da uživaju u lepoti od 555 metara. Na ulazu u pećinu čeka oko 210 stepenika. Otvor Potpećke pećine, visine oko 50 metara i širine 12 metara pri dnu, ubraja se u najviše pećinske ulaze u našoj zemlji. U njoj se nalazi obilje stalaktita i stalagmita , a oblici podsećaju na zmajeve, kamile, orlove, sove, ribe….
Nakon „Šiljate stene“ ulazi se u „Tavan“, veliku dvoranu sa kupolom „vizantijskog stila“. Dvorana dobija dnevno svetlo i pruža izvanredan pogled. Obris ulaza liči na slona sa stražarskom kulom, koji se nalaze na vrhu pećine. Potom se prolazi kroz tunel „Glavni Hodnik“ da bi se stiglo do „Prolaza nade“, a naredni „Minerski prolaz“ vodi do „Galerije Mladih istraživača“, pored koje je „Cvijićeva dvorana“, nazvana po našem čuvenom naučniku i speleologu, Jovanu Cvijiću.

Posetioci dalje prolaze kroz tunel „Prolaz slepih miševa“ do „Drezničkog kanala“, dela Potpećke pećine koji pokazuje njen ogroman sistem, ukupne dužine oko osam kilometara koji povezuje sela Dreznik i Potpeće. U ovom kanalu se nalaze „Snežana i sedam patuljaka“, „Don Kihot“, zatim „Nevestinski veo“ itd.

Na tavanici speleološkog dragulja, koji su izgradile vode ponornice koje poniru u Drezničkoj dolini, može se videti kameni nakit, vajan rukama prirode milenijumima. Potpećka pećina, zaštićena kao spomenik prirode, najznačajniji je speleološki lokalitet zapadne Srbije. Jedna je od svega pet pećina u Srbiji uređenih za turističku posetu i godišnje je poseti više desetina hiljada turista.

Jedna od njih, Anđela Radović, ističe da je više puta posetila, kako je rekla za pećinu, jedno od najvećih blaga Srbije i da je oduševljena jedinstvenim prizorom koji predstavlja spajanje stalaktita i stalagmita.
Ona navodi da su na nju najveći utisak ostavili skelet pećinskog medveda i Dvorana zmajeva.

„Mnogobrojne legende o pećini, kao i dvorana u kojoj su se Srbi skrivali od Turaka su me, takođe, oduševile i na proleće ću tamo opet otići“, rekla je ona za media – ps.rs .

A u blizini Potpećke pećine, porodica Guskić je davne 1988. godine napravila ribnjak u kojem gaji kalifornijske pastrmke. „Godišnje proizvodimo oko pet tona pastrmke koju turistima po specijalnom receptu spremamo u etno restoranu ‘Vodeničar“, navodi vlasnik tog ugostiteljskog objekta Željko Guskić.

On ističe da je restoran dobio ime po vodenici potočari koja je izgrađena u prošlom veku, 1939. godine u kojoj se još uvek melje žito, a veoma često gosti iz Novog Sada, Beograda, Subotice ponesu i pokoji kilogram projinog belog brašna.

“Pored restorana je i rečica Petnica koja izvire iz Potpećke pećine sa bisernočistom vodom, a na njenom toku, koji je dug kilometar i po do ušća u Đetinju se nalazi ukupno šesnaest ribnjaka i još dva restorana”, kaže Guskić.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

ZANIMLJIVOSTI