VISIJE Azbukovice u zaleđu Ljubovije postale su prvorazredno otkriće za ljubitelje aktivnog turizma!!!

 

VISIJE Azbukovice u zaleđu Ljubovije postale su prvorazredno otkriće za ljubitelje aktivnog turizma!!!

  • Izvor:novosti.rs

13/11/2017

VISIJE Azbukovice u zaleđu Ljubovije ispresecane dubokim kanjonima nad kojima jedre orlovi postale su prvorazredno otkriće za ljubitelje aktivnog turizma. Zbog interesantnog „puta srebra“ na Sokolskoj planini i prednemanjićkom gradu na Petrinoj steni, beogradski planinarski klubovi su morali da naprave još nekoliko poseta ovom delu Podrinja. Grupe su morale da ograniče brojčano zbog nedostatka vozila.

Posle priča o herojskoj odbrani Sokolske planine u Velikom ratu, starim rimskim i srpskim rudnicima, putevima i tvrđavama svi su poželeli da upoznaju Azbukovicu. Za pasionirane planinare, koji su doskoro jedini dolazili, bio je dovoljan i kombi, a sad smo napunili autobus dabl-deker, minibus i veliki džip, a ipak nismo mogli da povedemo sve zainteresovane – kaže Boris Bratić iz kluba „Avanturista“.

Azbukovica i njene klisure blizu ušća u Drinu već su izuzetno popularne među sportskim ribolovcima, koji uživaju u brzim bistrim vodama bogatim pastrmkom i mladicom. Međutim, najlepši deo ove planinske oblasti, samo nekoliko kilometara uzvodno udaljen od ribolovnog područja, bio je potpuno nepoznat.

Sada se ta slika menja, za šta su najzaslužniji ljubovijski entuzijasti, planinari i vodiči Dragan Pavlović Pop i Dušan Tešić koji su obeležili staze kroz azbukovičke klisure, pa su one sad dostupne svim posetiocima.

Na njima se planinari, koji se spuštaju u dubinu klisure Trešnjice iz sela Gornje Košlje, sreću se s ribolovcima koji se penju iz sela Donje Trešnjice na izlazu kanjona gde pecaju pastrmku. Cilj su im vidikovci Košljanske visoravni iznad najdramatičnijeg srednjeg dela toka Trešnjice, koja je tu usekla u planine klisuru dugu oko šest kilometara i duboku do 1.000 metara.

Posetioci obično obeduju na ivici kanjona uživajući u igri velikih orlova, koji graciozno jedre po vazdušnim strujama jedva pomerajući ogromna krila. Ovaj deo klisure Trešnjice zaštićen je kao specijalni park prirode, poslednja oaza u kojoj se gnezde beloglavi supovi, suri orlovi, sokolovi, vetruške…

Ljubovijski entuzijasti su učinili i korak više, otkrivajući potpuno novu rutu kroz malo poznatu klisuru Kozlovac, koja će biti zanimljiva ne samo turistima već i arheolozima. Ova staze je dobrim delom očuvani kaldrmisani put usečen u liticu Kozlovca.

– To je rimski drum koji je i danas najkraća saobraćajnica od Podrinja ka Kolubari. Istražujući Kozlovac bili smo zaprepašćeni koliko je dobro sačuvana sabraćajnica stara skoro 2.000 godina s podzidama i lakim usponom sa serpentinama za konjanike i zaprege – kaže Pavlović.

Na nekim mestima antički put ima dve paralelne trake za mimoilaženje na različitim visinama, što govori o tadašnjoj gustini saobraćaja.

– Azbukovica je tradicionalno rudarski kraj bogat olovom cinkom i srebrom, pa je verovatno da su ovde prolazili karavani natovareni metalom – kaže Tešić.

RIMSKIM PUTEM DO SAVE SAVANOVIĆA

RIMSKI put iz Kozlovca silazi u klisuru Ljuboviđe bogate ribom gde se nalazi kameni most Latinska ćuprija, kao i još aktivne vodenice. Domaćini kažu da su potočare u mističnoj polutami kanjona zaslužne za legende o drekavcima, vampirima i sličnim strašilima.

Naime, naš veliki pripovedač Milovan Glišić je rodom iz ljubovijskog sela Grčići, gde je slušao vodeničarske legende i na osnovu njih stvorio pripovetku o Savi Savanoviću, najčuvenijem srpskom vampiru.

ADRENALINSKI TIM-BILDING

NAJVEĆI broj učesnika akcija u Azbukovici je došao iz potpuno nove grupa ljubitelja prirode, kažu organizatori pohoda, Sportski savez opštine Ljubovija i planinarski klubovi „Avala“, „Tornička Bobija“, „Avanturista“.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

ZANIMLJIVOSTI