Sve više turista hrli po makadamu do najlepših slapova valjevskih planina!!!

  • Izvor:novosti.rs

26/03/2018

[views]

SEOCE Taor s kućercima raštrkanim po kosama Valjevskih planina, između duboke klisure reke Skrapež i visoke Taorske stene, postalo je, zahvaljujući ljubiteljima prirode, jedna od najposećenijih prolećnih turističkih destinacija u Srbiji. Samo prošlog vikenda je više od 500 gostiju posetilo ovo mestašce do koga je potrebno da, kada siđete s asfalta, pređete nekoliko kilometara makadamskog puta.

style=“text-align: center;“>foto printscreen youtube

Do Taora se može doći iz Valjeva preko Lelića i Mravinjaca ili iz pravca Kosjerića preko Radanovaca. Najviše posetilaca dolazi sa beogradskim planinarskim klubovima, a prošle nedelje ih je s “Krugom” stiglo dva puna autobusa! Iako su Taorci već navikli da svakog proleća stižu šetači s rančevima, čak su i oni zapanjeni kolonama ljudi koje ove godine cirkulišu između visoke staze s prelepim vidicima ka Taorskoj steni, Taorskom vrelu i nizu slapova na kaskadama od sunđeraste stene bigra.

Ovim dekorativnim kamenom srednjovekovni plemići su ukrašavali svoje zadužbine, a u današnjem siromašnom Taoru, gde su jedino bogatstvo majdani ovog kamena, on se koristi za sve građevine, uključujući i štale, koje se nalaze na stazi uz Skrapež – vodi do velikog vodopada kod ušća Vrelskog potoka u ovu reku.

Pedesetak metara iznad njega nailazi se na pravi vilinski pejzaž kamenih stepenika obraslih nežnim zelenim biljem. Njih nabujale i uzavrele prolećne vode pokrivaju velom snežno-belih niti, koje kao strune ogromnog muzičkog instrumenta stvaraju šumnu simfoniju vodopada.

Na tim kaskadama još stoji nekoliko starih vodenica od potamnelog drveta pokrivenog debelim tepihom mahovine, a domaćini kažu da ih je bilo 12 u starim vremenima, kada je ovuda vodio stari karavanski put od Užica i Kosjerića ka Valjevu. Nedavno je nekoliko preduzimljivih Taoraca osnovalo udruženje koje se bavi zaštitom lokalne prirode i promocijom turizma.

– Počeli smo da obnavljamo vodenice, pet domaćinstava se osposobljava za smeštaj turista, a promociju Taora kao turističkog mesta imaćemo početkom maja na “Sremušijadi”, na kojoj takmičari spremaju tradicionalna jela od ove izuzetne biljke – najavio je Miloš Jeftović, predsednik MZ Taor. 

TAJANSTVENI OBELISCI

Taorci su raščistili staro seosko groblje, čiji spomenici od sige svojom monumentalnošću i lepotom obrade privlače pažnju posetilaca. Nizovi ovih dekorativnih obeliska ukrašenih kitnjastim uklesanim krstovima, simbolima brda Golgota na kome je stradao Hrist, ali i prethrišćanskog Drveta života, ušli su i u naučnu literaturu kao jedinstven primer narodne umetnosti.

ZANIMLJIVOSTI