Sirće ima široku upotrebu u domaćinstvu a evo i koliku …!!!

  • Izvor:srbija.24.com

06/05/2019

Sirće ima široku upotrebu u domaćinstvu, kako za kuvanje, tako i za čišćenje. Još pre 5000. godina pre nove ere, drevni Vavilonci su koristili sirće kao sredstvo za čišćenje. Još tada se otkrilo da sirće ima sposobnost da zaustavi dejstvo bakterija koje kvare hranu, pa je tada sirće bilo i jedna vrsta konzervansa. Stari Grci, Rimljani i Egipćani su ga koristili kao konzervans, a Helena iz Troje koristila je ovaj napitak kao kupku koja je imala svrhu opuštanja.

trong>Evo kako sve možete da upotrebite sirće:

1. Sirće uklanja nalepnice: Sve što treba da uradite je da sipate sirće u raspršivač i poprskate malo nalepnicu sa njime. Ostavite da odstoji par minuta pa lagano uklonite nalepnicu sa: uređaja, flaša, automobila i td.

2. Sirće sprečava mačku da grebe nameštaj: U raspršivač sipajte sirće i vodu u razmeri 50:50. Zatim sa tim isprskajte mali deo nameštaja koji mačka voli da grebe. Isto tako možete sprečiti mačku da vrši nuždu po dvorištu: natopite sunđer sa ovom tečnošću i postavite ga po dvorištu ili isprskajte delove dvorišta gde mačka voli da obavlja nuždu. Kada jednom oseti sirće, mačka više neće dolaziti na to mesto.

3. Napravite domaće vlažne maramice: Potrebno je: Rolna papirnog ubrusa; 1 čaša proključale vode; pola čaše soka aloe vere; 1 kašika sićeta, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika tečnog sapuna, aroma po izboru. Priprema: U plastičnu posudu pomešajte sve tečne sastojke a zatim ubacite rolnu papirnog ubrusa i zatvorite sve poklopcem. Kada ubrus upije svu tečnost dobićete vlažne maramice iz kućne radinosti! Sasvim bezbedne za dečiju kožu.

4. Dodajte sirće u kupku: Ako dodate sirće u kupku evo šta će se desiti: izbacićete sve otrove iz tela; izlečićete kandidu; sprečićete nagrizanje mokraćne kiseline; izlečićete artritis; ukloniti giht i td. Ako želite da se opustite u kupku obavezno dodajte jabukovo sirće i eterične kapi ulja lavande.

5. Sirće potpuno prirodno ubija korov u bašti: U raspršivač sipajte sirće pa isprskajte korov. Ako neke biljke ne želite da ubijete – zaštitite ih najlonom. U roku od 24 sata, kada sunce deluje na sirće, dobićete osušen korov.


6. Produžava život rezanom cveću: Iako ubija korov, sirće sa vodom i šećerom je pravi eliksir za rezano cveće koje će nedeljama ostati sveže u vazi. Sirće pomaže da se smanji nivo PH vrednosti vode i stvara neprijateljsko okruženje za mikrobe. Šećer u vodi hrani cveće nakon sečenja i pomaže neotvorenim pupoljcima da se otvore i rascvetaju. Rastvorite kašiku sirćeta i kašiku šećera u vodi, stavite cveće i ne brinite.

7. Očistite kancelarijsku opremu i elektroniku sa sićetom: Pre nego što krenete sa čišćenjem elektronike pogledajte da li su svi uređaji isključeni iz struje. U veliku činiju rastvorite jednake količine sirćeta i vode, pa sa krpom natopljenom ovom tečnošć (a zatim dobro oceđenom) prebrišite alp top, kompjuter, štampač i druge uređaje. Osim detaljnog čišćenja, vi ćete dezinfikovati vaš radni prostor.

8. Očistite prozore: U činiju rastvorite jednake količine tople vode i sirćeta, pa potopite pamučnu krpu u ovu tečnost i prebrišite prozore. Lagano ih osušite i uživajte u čistim prozorima bez mrlja.

9. Uklanja tragove vode na nameštaju: Kako biste sa stola uklonili tragove od vode prolivene iz čaše, pomešajte jednaku količinu maslinovog ulja i sirćeta pa sa tim prebrišite sto. Krugovi od vode će nestati u trenu.

10. Uklonite mrlje sa tepiha: U šolju sirćeta razmutite dve kašike soli pa sve to stavite na mrlju na tepihu i pustite da se osuši. Kasnije usisajte tepih i prebrišite ga vlažnom krpom.

11. Operite veš temeljno: U veš mašinu dodajte pola čaše sirćeta tokom poslednjeg pranja i pustite da mašina odradi svoje. Siće je dovoljno jako da razgradi mrlje i opere veš tamo gde je prašak za veš nemoćan, a opet nije toliko jak da uništi garderobu. Slobodno ga koristite u veš mašini jer će pomoći da se očisti i dezinfikuje sama mašina.

ZANIMLJIVOSTI