REN veoma zdrav, poboljšava cirkulaciju i otvara apetit!!

REN veoma zdrav, poboljšava cirkulaciju i otvara apetit!!

  • Izvor:novosti.rs

18/10/2017

Lečenje biljem – ren poboljšava cirkulaciju, otvara apetit, stimuliše rad organa za varenje. Sok rena uništava bakterije dizenterije, salmonele, bacile tuberkuloze…

KAO začin, ren jelu pojačava ukus, može da se upotrebi za pripremanje pikantnog sosa, a često se koristi i kao salata. Osim dobrog ukusa ren je i veoma zdrav, poboljšava cirkulaciju i otvara apetit.

Ren raste po vlažnim mestima, gotovo u svim krajevima sveta. Gaji se zbog korena koji se upotrebljava kao začin. Može dugo da se čuva svež u podrumu zakopan u vlažan pesak.

Ima sinigrina, koji se raspada na alil-izo-sulfocijanid, glikozu i kalijum kiseli sulfat. Ima i šećera, asparagina, glutamina i dr.

 Ren je omiljen narodni lek i zdrav začin – objašnjava Jasmina Stojanović Ristivojević, nutricionista-dijetetičar. – Oštar, ljut ukus rena dolazi od specifičnih eteričnih ulja, sumpornih jedinjenja od kojih proističe i njegovo jako fitoncidno dejstvo. Ovih ulja ima od 115 do 158 mg na 100 grama. Glavni sastojak je glikozid sinigrin, čiji se miris i oseća, a koji se pod dejstvom specifičnog fermenta razlaže na gorušičina ulja, od kojih i zavisi lekovitost rena.

– Ren sadrži značajne minerale, a od vitamina u 100 g rena ima najviše C – 114-129 mg, onda malo A (33 IJ), B1 (0,14 mg), B2 (0,11 mg), B6 (0,18 mg) i PP -0,6 mg – ističe naša sagovornica. – U lišću ima više beta karotina, provitamina A, ali se ono kod nas retko koristi.

Po lekovitosti ren može da se poredi se belim lukom. Isparljiva sumporna ulja imaju jako fitoncidno dejstvo i sprečavaju infekcije ždrela i disajnih puteva. Koristi se uglavnom kao jak začin – nastrugan i začinjen solju, šećerom i sirćetom – uz tople supe, meso, ribu, pečenje.

– U malim dozama sok rena uništava bakterije dizenterije, salmonele, gnojne bakterije, TBC bacile, mnoge gljivice koje parazitiraju u ljudima i biljkama – kaže Jasmina Stojanović Ristivojević. – Ren umanjuje otrovnost hrane zaražene salmonelama, pa se uz dodatak ove biljne terapije takva trovanja brzo i neosetno prebolevaju. Stimuliše rad organa za varenje – izazivanjem pojačane sekrecije želudačnih i crevnih žlezda, žuči i pankreasa. Izaziva povećano lučenje sone kiseline i fermenata.

Pojačava rad jetre i žuči koji luče više sokova i povećavaju svarljivost hrane. Crevne žlezde takođe pojačavaju aktivnost i luče više sekreta, te se i tamo hrana brže i lakše vari, bolje koristi, što u krajnjoj liniji povećava apetit.

Napomena: Ren ne prija bolesnicima kojima smeta i sirov luk. Ako se jede u većim količinama, može da napravi problem i zdravim osobama.

RECEPTI

Ojačava pluća

Sa 200 ml ključale vode preliti 10 g narendanog rena i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta. Procediti i piti mlako. Dnevno mogu da se popiju 2-3 manje šolje.

Zimski miks

Izmešati u blenderu usitnjeni koren rena, uz dodatak malo jabukovog sirćeta i meda. Pripremljenu dozu čuvati u dobro zatvorenoj tegli, ali ne duže od 10 dana. Tri puta dnevno uzimati po pola kašičice, najbolje pre glavnog obroka. Može da se koristi i kao dodatak salati ili glavnom jelu.

Inhaliranje sinusa

U posudu staviti narendani ren i malo vode, pa staviti na ringlu da provri. Kad počne da isparava, šerpu skloniti sa izvora toplote. Da bi se udahnula korisna isparenja, poželjno je da se bolesnik sagne iznad posude, glavu pokrije peškirom i tako ušuškan udiše paru najduže deset minuta. Najbolje je da se to uradi pre spavanja.

Sirup

Iseći koren rena na tanke kolutove i poslagati ih na mrežu ili gazu koja je zategnuta preko šire posude. Na kolutiće sipati debeo sloj šećera u prahu. U posudu ispod kapljaće sirup koji se daje bolesniku, 1-2 kašike dnevno pre jela.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

ZANIMLJIVOSTI