PLANINA Rudnik, čuvena po rudokopima, postaje novi turistički centar !!!

 

PLANINA Rudnik, čuvena po rudokopima, postaje novi turistički centar !!!

  • Izvor:novosti.rs

11/11/2017

SIMBOL planine Rudnik, istaknuti vulkanski breg Ostrvica sa velikim utvrđenim gradom koji je bio omiljeno zimovalište despota Đurđa Brankovića, postaje novi turistički centar sudeći po radovima koji se oko njega odvijaju. Zemljani šumski put do podnožja važnog i atraktivnog srednjovekovnog lokaliteta, produžen je, proširen i nasut tucanikom.

rečima meštana sela Varnice pod Ostrvicom, ovaj poduhvat su započeli investitori koji na placevima pod Ostrvicom grade planinske kuće za odmor i kupuju i preuređuju seoska domaćinstva. Varničani očekuju da će donedavno uska staza sa ostacima srednjovekovnog druma uskoro biti i asfaltirana, čime će njihovo mesto biti povezano sa selom Zagrađem neposredno naslonjenim na Ibarsku magistralu.

Već sada na novoprobijeni put koji prolazi tik uz turističko-planinarske staze za uspon na Ostrvicu stižu minibusi s turistima, kojih je vikendom na stotine. Penjanje na vrh vulkanske kupe s ostacima tvrđave na 758 metara nadmorske visine izgrađene još u doba Nemanjića od rizičnog je uspona kozjim stazama po goloj steni postalo prvorazredna atrakcija zahvaljujući sajlama za obezbeđenje koje su postavili alpinisti iz čačanskog kluba „Armadilo“.

Subotom, a naročito nedeljom doslovno se čeka u redu za uspon na Ostrvicu koju sad bez mnogo napora osvajaju sve generacije, počev od osnovaca do penzionera.

U podnožju vulkanske kupe s račvastim vrhom gde su se nalazile dve kule povezane kamenim mostom, u srednjem veku nalazilo se veliko naselje s trgom koji je bio stecište trgovaca od Venecije do Ugarske. Pod Ostrvicom su se karavanski putevi račvali ka Beogradu, Smederevu, Kopaoniku i Podrinju. Prostrana civilna naseobina – podgrađe, nalazila se na prostoru današnjeg sela Zagrađe, čiji se veliki atar proteže od ostataka tvrđave do Ibarske magistrale.

Asfaltiranje nove turističke saobraćajnice pod Ostrvicom, na trasi drevnog druma od Varnica do Zagrađa, ponovo pretvara nestali grad u važno saobraćajno čvorište. Njime će biti povezana Ibarska magistrala s regionalnim putem iz Rudnika do Belanovice, gde se ta saobraćajnica račva u pravce ka Lazarevcu i ka Aranđelovcu, odakle nije daleko auto-put Beograd – Niš.

DESPOTOVA VAZDUŠNA BANjA

PLANINA Rudnik je čuvena po rudokopima, od kojih najstariji potiču iz duboke praistorije, ali i po zdravoj klimi. Upravo zbog nje od despota Đurđa Brankovića su tokom zimskih meseci dolazili iz maglovitog Smedereva u Ostrvicu. Planina Rudnik je još 1922. proglašena za vazdušnu banju.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

ZANIMLJIVOSTI