Svakom novorođenom detetu nezaposlenih roditelja u Jagodini sledovaće po 200 evra!!!

 

  • Izvor: alo.rs

11/11/2017

Gradsko veće Jagodine, radi povećanja nataliteta i pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, odlučilo je da se nezaposlenim trudnicama i porodiljama, koje imaju prebivalište na teritoriji Jagodine, i iduće godine isplaćuje mesečna finansijska pomoć iz budžeta od 12.000 dinara.

akom novorođenom detetu nezaposlenih roditelja, sledovaće po 200 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, od dana stupanja na snagu ove odluke 1. januara 2018.godine, stoji u obrazloženju koga je potpisao gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

Razlog za donošenje ove odluke je briga lokalne samouprave da pruži socijalnu zaštitu materijalno ugrozenim porodicama, a u cilju povećanja nataliteta.

Prava iz ove odluke trudnice ostvaruju „do termina porodjaja, a porodilje do navršene jedne godine života deteta“.

Sredstava će biti obezbedjena u budžetu Skupštine grada za 2018. godinu, stoji u odluci.

Ovaj vidi pomoći trudnicama i porodiljama Skupština grada je uvela početkom 2009. godine, i tada je iznosio 10.000 dinara, a od 2011.godine isplaćuje se po 12.000 dinara.

Pravo na ovu pomoć ostvaruju nezaposlene trudnice i porodilje, ako je „trudnoća konstatovana od strane nadležne državne ustanove Dom zdravlja ili Opšta bolnica u Jagodini, posle trećeg meseca trudnoće ili da se porodilja porodila u ovoj godini“.

„Trudnice i porodile mogu pravo na finansijsku pomoć koristiti po oba osnova do isteka porodiljskog odsustva“, piše u odluci.

Trudnice koje pretenduju na ovu pomoć, „treba da imaju prebivalište na teritoriji Jagodine najmanje dve godine pre početka trudnoće ili porodjaja, i da se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini, najmanje godinu dana od podnošenja zahteva za pomoć, navodi se u odluci“.

I otac deteta treba da je evidentiran kod Nacionalne službe za zapošljavanje kao nezaposlno lice.

Gradsko veće je donelo odluku i o finansijskoj pomoći „porodici za pogrebne troškove“ u slučaju smrti člana porodice, „čije je prebivalište bilo na teritoriji Jagodine najmanje dve godine do trenutka smrt“.

Pomoć iznosi 200 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Doneli su i odluku da se obolelima od malignih bolesti, jednokratno pomogne sa po 5.000 dinara a ako su u pitanju deca do 18 godina da se ovaj iznos uveća za 100 odsto.

O ovim odlukama Gradskog veća u ponedeljak će raspravljati Odbornici Skupštine grada.

U Jagodini, prema evidenciji Matične službe grada, godišnje se rodi oko 1.000 beba, a blizu toliko i umre stanovnika.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA JAGODINA