NEPRISTUPAČNI teren Stare planine skriva trećinu vodopada Srbije!!!

 

NEPRISTUPAČNI teren Stare planine skriva trećinu vodopada Srbije!!!

  • Izvor:novosti.rs

05/11/2017

NEOBIČAN kanjon na Rosomačkoj reci, koji zbog slojevitih litica s virovima podseća na kotlove i lonce, iako jedinstvena kreacija prirode impozantnog izgleda, i dalje je mesto za koje, osim radoznalih planinara i zaljubljenika u netaknutu prirodu, malo ko u Srbiji zna.Uklesan u peščar (vrstu kamena od kojeg su najčešće praveljeni krajputaši) između sela Rosomač i Slavinja na Staroj planini, svega 30 kilometara od Pirota, ovaj svojevrsni kotao, ne širi od pet metara, niti duži od 500 metara, poznat je i kao Rosomačko grlo, Slavinjsko grlo ili jednostavno Lonac.

štani dvaju sela često se prepiru i otimaju oko naziva i oko toga čiji je zapravo kanjon, pa ga zbog toga često zovu jednostavno Grlo – objašnjavaju u Turističkoj organizaciji Pirota.

Njegov ekskluzivitet je sam izgled. Između litica naslaganih poput stepeništa, probija se moćna reka koja vijugavo gradi tok između krečnjaka ostavljajući posetioce bez daha. Na vrhu stene uz levu ivicu pruža se pogled na čitav kanjon, dok je leti moguće i da se pregazi, ali samo kroz reku ako je pogodna temperatura, jer ni u najtoplijim danima ona ne premašuje pet stepeni.Na samom izlazu iz Rosomačkog ždrela nalaze se četiri najznačajnija ukleštena meandra i nekoliko „lonaca“ čija je dubina između četiri i sedam metara

Iako u TO Pirot ističu da broj turista na Staroj planini raste, naročito u poslednjih nekoliko godina, i da je sve više onih koji žele da uživaju u prirodnim lepotama ovog kraja, ovo mesto ostaje nepoznato široj javnosti.

Stara planina proglašena je parkom prirode 1997. godine. Još krajem prošlog veka Jovan Cvijić zapisao je da je Stara planina najbogatija planina u Srbiji po izvorima i vodama.

NEPRISTUPAČNI teren Stare planine skriva trećinu vodopada Srbije, a Tupavica spada u jedan od najlepših. Visok je oko 25 metara, a nalazi se na 1.015 metara nadmorske visine. Tokom zime ima izgled zavese od ledenica, a tokom proleća i leta slapovi se stropoštavaju niz liticu od peščara. Najprisupačniji je od svih vodopada na Staroj planini, a od Dojkinaca je udaljen sat i po lagane šetnje.


[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

ZANIMLJIVOSTI