Mrki medved, najkrupnija zver na području Srbije i na Balkanu, strogo je i trajno zaštićena vrsta!!!

 

Mrki medved, najkrupnija zver na području Srbije i na Balkanu, strogo je i trajno zaštićena vrsta!!!

  • Izvor:novosti.rs

24/12/2017

TERMOVIZIJSKE kamere montirane na terenskim vozilima, kojima naša pogranična policija u saradnji sa kolegama iz još pet evropskih zemalja prati kretanje i eventualni bespravni prelazak migranata iz Bugarske u Srbiju, nedavno su snimile jednu ženku i mladunca mrkog medveda, kako preko vrhova Stare planine prelaze na našu teritoriju, tačnije u naše šume.

Ovo je potvrdio Igor Petrović, upravnik Parka prirode „Stara planina“, koji je sa svojim kolegama pre dve godine ovekovečio i mrkog medveda koji je tada bio na području Arbinja, na jednom hranilištu.

style=“text-align: left;“>– Uz pretpostavku da je medved čiji smo boravak snimili pre dve godine još uvek ovde, možemo konstatovati da sada imamo praktično porodicu mrkih medveda, što je prava dragocenost kada je u pitanju ova životinjska vrsta. Naši radnici u Šumskom gazdinstvu, pre nego što su medvedi ušli u fazu zimske letargije, redovno su obilazili i održavali hranilišta u najzabitijim delovima Stare planine – kaže Petrović.

Mrki medved, najkrupnija zver na području Srbije i na Balkanu, strogo je i trajno zaštićena vrsta, pa otuda i briga da se njegova staništa, koja se protežu i na 250 kvadratnih kilometara, ne ugroze. Reč je o atraktivnoj životinji biljojedu koja se uz to može hraniti mrcinama, ali u trenucima oskudice i mesom neke sitnije životinje ili jelenskom divljači. Zato je neophodna edukacija stanovništva na Staroj planini, kako bi se medvedima obezbedio nesmetan boravak, odnosno kako ne bi bili uzmemiravani.

Poslednji mrki medved koji je pre tridesetak godina boravio na Staroj planini bio je odstreljen. Od tada mrki medved je prvi put viđen pre dve godine, kada su ga na hranilištu snimile kamere Šumskog gazdinstva u Pirotu.

SUDSKI SPOR

NESVAKIDAŠNjI sudski spor vođen je pre tridesetak godina, zbog odstrela poslednjeg mrkog medveda koji je boravio na Staroj planini. Država je tužila jednog pirotskog lekara, koji se branio i tvrdio da mu je medved uništio košnice, u Arbinju iznad sela Dojkinci.

 

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

ZANIMLJIVOSTI