MILUNKA SAVIĆ-srpska heroina !!!

 

MILUNKA SAVIĆ-srpska heroina !!!

  • Izvor: wikipedia

05/10/2017

Rođena je 1892.g. kako piše u njenoj članskoj karti udruženja rezervnih vojnih starešina, u selu Koprivica,kod Jošaničke banje,kao najstarije dete.

Kada je po objavljivanju Ukaza o mobilizaciji 30. septembra/3. oktobra 1912. godine,i došlo do masovnog odziva, Milunka je odlučila da se prijavi na jednom od mobilizacionih zborišta u Beogradu. Registrovala se pod imenom Milun Savić.

Balkanskim ratovima,1912.g. i 1913.g. borila se kao, preobučena u muškarca. Njen anatomski pol otkrilo je bolničko osoblje, posle ranjavanja u Bregalničkoj bici, skoro godinu dana posle pristupanja srpskoj vojsci.

U Prvom svetskom ratu, takođe se prijavila kao dobrovoljac. Bila je deo „Gvozdenog puka“, najelitnijeg Drugog puka srpske vojske „Knjaz Mihailo“. Istakla se kao bombaš u Kolubarskoj bici. tu je ,za višestruko herojstvo dobila Karadjordjevu zvezdu sa mačevima.Borila se na Solunskom frontu,pa na Kajmakčalanu, u okuci Crne reke, kada je „gvozdeni puk“ bio priključen 122. francuskoj kolonijalnoj diviziji. Tada je zarobila 23 bugarska vojnika. Dobila je mnoga, i najviša, odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i jedina je žena koja je odlikovana francuskim ordenom Zlatni krst sa zlatnom palmom.  Posle rata je od države dobila imanje na selu u blizini Novog Sada,gde je živela do dolaska u Beograd.

Na inicijativu njenih saboraca, od 1929. zaposlili su je kao čistačicu kancelarije direktora, u Hipotekarnoj banci u Beogradu, gde je provela najveći deo svog radnog veka.Zanemarena i od svih napuštena, penziju je stekla radeći. Odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Umesto toga, izabrala je da živi u Beogradu, gde su ljudi brzo zaboravili njene zasluge. Za sve to vreme iškolovala je i odgajila tridesetoro dece koju je dovodila iz svog rodnog sela.

Nakon 2. Svetskog  rata, vlast joj je 1945. dodelila penziju. Skupština grada Beograda dodelila joj je  1972.g. jednosoban stan na 4. spratu u zgradi bez lifta.

Godinu dana kasnije, nakon tri moždana udara, umrla je 5. oktobra 1973.god. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu. Njeni posmrtni ostaci preneti su iz porodične grobnice  u ALEJU VELIKANA, 40 godina nakon smrti, 10. novembra 2013. godine.

 U NJENU ČAST,na njenoj bivšoj kući na Voždovcu, u ulici koja danas nosi njeno ime postavljena je spomen-ploča. U Jošaničkoj Banji je 1995. godine podignut spomenik u prirodnoj veličini.

Udružnje ratnih dobrovoljaca 1912—1918, njihovih potomaka i poštovalaca u Beogradu, Milunku Savić je proglasilo za svog počasnog člana.Pored Beograda, u njenu čast, njeno ime nose ulice i u raznim gradovima Srbije kao i u Stepanovićevu i Jošaničkoj Banji.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

ZANIMLJIVOSTI