Mačke su predivne životinje a vaš dom je njihova oaza!!!

 

Mačke su predivne životinje a vaš dom je njihova oaza!!!

  • Izvor:petmagazine.rs

08/12/2017

Mačke su teritorijalne životinje, a kako mnoge ne izlaze napolje i život provode u zatvorenom prostoru, vaš dom je njihova oaza. Zbog toga im je važna sigurnost, ali i udobnost.

style=“text-align: left;“>Evo liste neophodnih predmeta i komada „mačjeg nameštaja“ koji se moraju naći u vašem domu kako bi vaš ljubimac bio aktivan i srećan:

Penjalice – vaša mačka pronaći će način da se popne na željeno visoko mesto, ali kako biste izbegli mogućnost da se oklizne s police, padne i povredi se, penjalice su najbolji izbor. Naročito one visoke do plafona, s nekoliko „platformi“ na koje može da se uzvere, na njima zastane i odmara se. Najbolje bi bilo da uz to penjalica ima i poluzatvorenu „kućicu“ u koju vaš mezimac može da se sakrije. Ova skrovita mesta na vrhu penjalice idealna su i za dremku tokom dana.

Grebalica – esencijalna mačja zabava i potreba. Nokti se najbolje oštre i skraćuju na kanapom čvrsto obmotanim grebalicama, a ovo je ujedno i omiljena mačja zabava. Birajte one što idu uvis, kako bi mace mogle da se vertikalno protegnu celom dužinom tela.

Skrovišta – obratite pažnju gde vaša mačka voli da se sakrije kad vam dođu gosti, kad grmi ili kad usisavate kuću. Da li je to ispod kreveta, na vrhu plakara ili iza sofe? Baš na tom mestu napravite joj skrovito mesto, ušuškano ćebencetom, prostirkom ili krevetićem.


https://youtu.be/Uh7YUxSh2YM

Krevet – veći deo dana mačke provode spavajući, pa je udoban krevet nešto čemu bi trebalo da posvetite posebnu pažnju. Mačke vole da spavaju na i u toplom. Mnoge će, naravno, odabrati da spavaju na krevetu svojih vlasnika, na fotelji ili kauču u dnevnoj sobi, okružene mirisom svoje porodice. To je najjednostavnija opcija, jer sve što je potrebno jeste da im nabavite udobne jastuke ili prostirke na kojima će se odmarati. Nemojte ih često prati, kako ne biste uklonili poznate mirise. Birajte tkanine koje se lako peru i suše, kao i one s kojih lako možete usisati ili rolerom pokupiti dlake. Mnoge mace spavaće i na radijatoru, pa ako je moguće, taj koji izaberu podesite na srednju temperaturu i preko njega stavite udobnu prostirku ili ćebence.

Ako kupujete krevet, više vodite računa gde ćete ga smestiti od toga kako izgleda. Macama nije bitan izgled već im je važno da ne bude na podu jer se tu ne osećaju preterano opušteno, već gledajte da uvek bude izdignut, u blizini nekog grejnog tela, kod prozora ili vrata odakle dopiru sunčevi zraci i dnevna svetlost.

Igračke – najviše vole one koje aktiviraju njihove urođene predatorske instinkte. Igračka miš, koja ima razbarušen rep, pa još i ako se nepredvidljivo kreće, najbolja je igračka za većinu mačaka. Krznene i igračke s perjem takođe su među omiljenima. Često ih menjajte ili ih sakrijte i dajte svom mezimcu kad želi da se igra. Ako im igračke stalno budu nadohvat šape, teško da će dugo ostati zanimljive.

Kutija – čak i obična kutija može biti velika zabava za vašu mačku. Da li će se u nju sakriti, u njoj spavati ili je samo istraživati i prevrtati, s vremena na vreme joj omogućite da se igra ovom igračkom.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

ZANIMLJIVOSTI