Kineski arheolozi pronašli kosture „džinova“ starih 5.000 godina!!!

 

Kineski arheolozi pronašli kosture „džinova“ starih 5.000 godina!!!

10/07/2017

Kineski arheolozi pronašli su na istoku zemlje ljudske kosture stare 5.000 godina, koji su, za vreme u kojem su živeli, „neobično visoki i jaki“

JINAN – Kineski arheolozi pronašli su na istoku zemlje ljudske kosture stare 5.000 godina, koji su, za vreme u kojem su živeli, „neobično visoki i jaki

Merenja kostiju u grobovima u provinciji Šandong, pokazalo je da je visina najmanje jednog od njih bila 1,9 metara, a ostalih 1,8 metara, prenosi kineska agencija Ksinhua.

„To tvrdimo na osnovu strukture kostiju. Da su danas živi verovatno bi bili visoki 1,9 metara“, izjavio je šef škole istorije i kulture na Šandong univerzitetu Fang Hui.

Kako se navodi, naučnici smatraju da su te osobe za svoje vreme bili maltene džinovi.

Arheolozi već godinu dana istražuju ostatke 104 kuće, 205 grobnica i 20 žrtvenih oltara na lokalitetu u u blizini grada Jinan, koji je prestonica provincije Šandong, a ostaci potiču iz kasnog neolita.

Na osnovu nalaza, viši ljudi su bili pronađeni u većim grobnicama, najverovatnije jer su imali viši društveni status i mogli da obezbede bolju hranu.

Za lokalitet na kome su pronađeni ostaci „džinova“ veruje se da je bio politički, ekonomski i kulturni centar severnog dela provincije Šandong.

Prosečna visina današnjih stanovnika tog kraja je oko 1,75 santimetara.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

ZANIMLJIVOSTI