Građevinski stručnjaci smatraju da je u našem glavnom gradu neizvodljivo graditi takozvane jeftine stanove!!!

 

Građevinski stručnjaci smatraju da je u našem glavnom gradu neizvodljivo graditi takozvane jeftine stanove!!!

10/07/2017

Građevinski stručnjaci smatraju da je u našem glavnom gradu neizvodljivo graditi takozvane jeftine stanove. Šurlan: Napravili smo 5.000 stanova i u prestonici i ne može za manje od 1.000 evra

IČA o kupovini stana za manje od 500 evra po kvadratnom metru uvek deluje primamljivo, ali je pitanje koliko je realno da se po toj ceni on može izgraditi i prodati u Beogradu. Biznismen Bogoljub Karić tvrdi da je to moguće i, ovih dana, opet aktuelizuje projekat „BK grupe“, koji je predstavljen u Privrednoj komori Srbije pre godinu dana, kada je najavljena izgradnja socijalnih stanova u beogradskom Makišu. Međutim, investitori i građevinci smatraju da te cene nisu realne za srpsku prestonicu. Jeftini kvadrat, kako kažu, zahteva ili besplatno zemljište i smanjenje komunalnih taksi ili se u pitanje dovodi kvalitet gradnje.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan tvrdi da u drugoj i trećoj beogradskoj zoni nije moguće napraviti isplativ projekat koji bi banka finansirala po toj ceni. Šurlan je u ponedeljak s ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović posetio gradilište kompleksa „Zemunske kapije“, gde će prva tri objekta biti završena do septembra 2018. Cena kvadratnog metra je od 1.300 do 1.493 evra bez PDV-a, a prodaja bi trebalo da počne za oko mesec dana.

– U poslednjih pet godina smo napravili više od pola miliona kvadrata u Beogradu i prodali 5.000 stanova. Na osnovu naše analize, iz iskustva na 15 lokacija u Beogradu, proizvodna cena neto kvadratnog metra ne može da se napravi ispod 1.000 evra – rekao je Šurlan, za „Novosti“. – Mi funkcionišemo na srpskom tržištu, po srpskim propisima, sa domaćim materijalima i izvođačima. Karić verovatno ima nekog keca u rukavu. Očekujemo da vidimo njegove konkretne poteze.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić smatra da se za manje od hiljadu evra po kvadratu mogu graditi jedino tipski stambeni objekti na periferiji prestonice, i to na najjeftinijim lokacijama, na zemljištu za koje ne bi bile plaćene takse.

– To su takozvane fabrike stanova, kada se grade veliki kompleksi od nekoliko hiljada objekata – objašnjava Rodić. – Takva, tipska gradnja na lokacijama van Beograda bi mogla biti dosta jeftinija od obične. Tu investitor može da formira zaradu od 10 evra po kvadratu, ali sa računicom da će zbog masovne izgradnje opet biti u plusu. Takve ogromne objekte velike spratnosti smo gradili po Rusiji i oni se praktično slažu kao lego kockice. Meni je život u takvim zgradama pomalo nehuman.

I ZEMUNSKE KAPIJE JAČAJU BDP

MINISTARKA građevinarstva Zorana Mihajlović je prilikom obilaska radova na izgradnji novog naselja Zemunske kapije izjavila da je to jedno od gradilišta koje pomaže da povećavamo BDP, odnosno da utičemo na razvoj građevinske industrije.

– Udeo građevinarstva je ispod pet odsto, a mora da bude bar sedam odsto ako želimo da imamo održivu građevinsku industriju i ako hoćemo da se vratimo na svojevremeno zlatne grane građevinarstva – izjavila je Mihajlovićeva. – Stvorili smo zakone, napravili smo sistem da razdvojimo kvalitetno od manje kvalitetnog i očekujem da će izvođači da obave ovaj posao u roku. GDS je od 2000. izgradio 10.000 stanova, a vrednost nekretnina koje je napravio je milijardu evra.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA