Čime se sve nos može otpušiti? Ako vas zanima nastavite da čitate i upijate savete

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor: kafenisanje.rs

Kijavica, začepljen nos, sekret iz nosa… Već na samo čitanje vam se sigurno koža ježi i stvara onaj osećaj u organizmu koji nije prijatan, jer se podsećate kako je to kada ne može da se diše.

Zaista, zapušen nos je jedan od velikih problema svakom pojedincu, jer danju otežava funkcionisanje, a noću ne dozvoljava da legnete i zaspite normalno.

Ako vas zanima kako otpušiti nos i šta sve može da vam pomogne, nastavite da čitate i upijate savete. No, prvo da vidimo zbog čega sve nos postaje zapušen.

Šta utiče na zapušenost nosa?
Prvo na šta svi pomislimo jeste prehlada. Tokom prehlade nos uvek „curi“ i skoro uvek je zapušen. Uz to, tu su virusi i infekcije disajnih organa, koje većinom kao jedan od glavnih simptoma imaju i zapušen nos. Ono na šta treba obratiti pažnju više u ovim i drugim situacijama jeste da kao simptom, zapušen nos neretko može da uputi na oslabljen imuni sistem, pa dobro sve proverite i utičite na to da jačate odbrambeni mehanizam svog organizma.

Drugi najčešći uzrok zapušenog nosa jesu alergije. Posebno je to istaknuto tokom proleća i jeseni, kada se priroda napuni brojnim alergenima, a svakako, postoji veliki broj osoba koji se sa alergijama bori i tokom cele godine. Alergeni, međutim, ne moraju biti samo iz prirode. To mogu biti i neke čestice druge vrste, alergija na određene hemikalije, a sve to i te kako može da utiče na zapušenost nosa. Tu su i drugi razlozi, poput sinusitisa, problema sa štitnom žlezdom, gojaznošću i tako dalje. Bilo koji uzrok da je, posledica je jasna, a pitanje ostaje – kako otpušiti nos?

Čime se sve nos može otpušiti?

Krenimo od najjednostavnijih saveta i onih koji su najlakši da se urade. Veoma topla kupka može da vam pomogne da se nos raspuši i da se omogući normalan protok vazduha kroz nosnu šupljinu. Ovo možete postići i parenjem, pa se možete napariti na neki čaj, što će vam dodatno značiti kada ste prehlađeni, recimo.

No, problem kod ovog načina jeste što u najvećem broju slučajeva ima kratak efekat, no i tako kratak, mnogo znači. Toplota će vam generalno prijati, ne samo u vidu pare, već i u vidu obloga. Zato slobodno možete stavljati na nos i sinuse tople obloge kako bi se taj deo opustio, kako bi se sekret „otopio“ i brže izbacio, a vama će biti lakše da dišete, posebno u noćnim satima.

Veoma je važno da hidrirate organizam, što znači da je bitno da pijete što više tečnosti, a najpre vode. Hidriranost podstiče brže i lakše izbacivanje sekreta, pa ćete na taj način i prodisati, zar ne?

Vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj boravite važan je faktor za generalni osećaj. Ako vam je nos zapušen neće vam nikako prijati suv vazduh, što je čest slučaj zimi. Zato je bitno da postoji neki ovlaživač vazduha ili da redovno provetravate prostoriju.

Na samom kraju, tu je i pomoć lekara. Antihistaminici, sprejevi za nos na bazi soli i drugih materija, tu su da suzbiju ovaj simptom i pomognu vam da lakše funkcionišete, ali savet je da se najpre oprobate sa prirodnim stvarima i da određene medikamente, posebno sprejeve, ne koristite predugo.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

ZANIMLJIVOSTI