BROJ potencijalnih davalaca kostne srži biće povećan !

20/04/2018

[views]

Duplirana sredstva za tipizaciju tkiva omogućuju da se u registru nađe veći broj testiranih. Od 7.200 mogućih donora sa aktuelnog spiska, dosad je testirana tek polovina

Foto: ilustracija-pixabay

BROJ potencijalnih davalaca kostne srži i mogućnost da se u našem registru nađe odgovarajući davalac biće povećani, pošto je, kako saznaju „Novosti“, Ministarstvo zdravlja za ovu godinu izdvojilo dvostruko više novca nego lane za tipizaciju tkiva.

U registru davalaca kostne srži trenutno imamo 7.200 ljudi, ali je tipizacija urađena tek za polovinu njih. Praktično, to znači da se potencijalni davalac traži samo među 3.600 onih za koje je uraćena tipizacija tkiva, a ostali su, zasad, samo formalno na spisku mogućih davalaca.

Doktor Gradimir Bogdanović, direktor Instituta za transfuziju krivi Srbije, kaže, za „Novosti“, da je tipizacija davalaca kontinuirani proces i da se radi na osnovu godišnjih planova.

– Transplantacija tkiva i organa je jedan od prioritetnih zadataka Ministarstva zdravlja – kaže dr Bogdanović. – Nju finansiraju Ministarstvo zdravlja iz sredstava namenjenih opštem interesu i Republički fond zdravstvenog osiguranja.

Dr Bogdanović kaže da se cena tipizacije dobija posle raspisivanja tendera i da se bira najpovoljnija ponuda. Prema informacijama „Novosti“, okvirna cena tipizacije tkiva po davaocu je 40 evra, što znači da bi „obrada“ svih 3.600 netestiranih potencijalnih davalaca iz registra koštala oko 130.000 evra, odnosno tačno onoliko koliko u inostranstvu košta presađivanje kostne srži za jednog jedinog pacijenta.

– Zavisi na koje inostrane cene se misli, cena transplantacije se razlikuje, kao i cena tipizacije. Čak i da se uradi tipizacija svih davalaca kostne srži, to ne garantuje da će se za određenog pacijenta naći podudarni donor iz naše zemlje – kaže dr Bogdanović.

On dodaje da se broj transplantacija svake godine povećava.

– U tome Institut za transfuziju krvi Srbije učestvuje određivanjem adekvatnih donora i njihovom tipizacijom, što je rezultiralo uspešnim transplantacijama u skorije vreme – navodi dr Bogdanović.

Od 2013. godine Registar davalaca kostne srži Srbije je deo Svetskog registra davalaca kostne srži, koji objedinjava davaoce iz 50 zemalja. Do sada su tri davaoca iz Registra davalaca kostne srži Srbije dala matične ćelije hematopoeze.

– U toku 2017. godine tražen je davalac za oko 50 bolesnika iz naše zemlje – kaže dr Bogdanović. – U Srbiji je do sada urađeno 108 nesrodnih transplantacija. Godišnje se u svetu uradi oko 20.000 transplantacija od nesrodnog davaoca.

Povećanjem broja potencijalnih davalaca kostne srži u našem registru povećale bi se šanse za pacijente kojima je transplantacija neophodna.

PROCEDURA NA INSTITUTU ZA TRANSFUZIJU

– TIPIZACIJA potencijalnih davalaca radi se iz uzoraka periferne krvi, molekularnim testovima za HLA-A, HLA-B i HLA-DRB1. Ukoliko je potrebno, radi se tipizacija za sve HLA koji su od značaja za transplantaciju, a radi je laboratorija Instituta za transfuziju krvi Srbije koju je akreditovala Evropska federacija za imunogenetiku – kaže dr Gradimir Bogdanović.

VESTI GRADA