U školama opštine Topola obeležen Savindan !!!

  • Autor: Dragana Marinković

25/01/2021

Topola- Danas je u školama opštine Topola obeležena školska slava Savindan.Zbog epidemioloških mera ovogodišnje obeležavanje Savindana prošlo je bez uobičajenih svečanosti. Sveti Sava je obeležen sečenjem slavskog kolača i molitvom za đake i nastavnike.


Sveti Sava je bio srpski princ, monah, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve.Rođen je kao Rastko Nemanjić i bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje. Rođen je u Rasu (Raškoj) oko 1175. godine a umro u Trnovu(Bugarsko carstvo) 27. januara 1236. godine.Kao mladić je od oca dobio na upravu Zahumlje, ali je pobegao na Svetu goru, gde se zamonašio u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona i dobio ime Sava. Sa svojim ocem koji se zamonašio i dobio ime Simeon, podigao je manastir Hilandar na Svetoj gori.


Sava je iza sebe ostavio značajna pisana dela: Žitije Svetog Simeona, Karejski tipik, Hilandarski tipik, Studenički tipik i Zakonopravilo.Obrazujući buduće službenike pravoslavne crkve, stekao je zasluge za razvoj školstva i prosvete kod Srba u srednjem veku, pa se 27. januara po novom kalendaru u Srbiji i Republici Srpskoj Sveti Sava obeležava kao dan prosvete.Turski Sinan-paša je naredio da se na Vračaru spale mošti Svetog Save, pa je na tom mestu sazidan Hram Svetog Save, najveća pravoslavna bogomolja kod Srba.

VESTI GRADA TOPOLA